Hlavní obsah

Co vařit o mrazivém víkendu? Je libo pikantní gulášek nebo pořádně žhavý dezert? Máme recept pro každého

Foto: beats1, Shutterstock.com

Foto: beats1, Shutterstock.com

Zima umí být pěkně nepříjemná a náročná – studené ruce, zarudlé nosy i tváře a touha zůstat pod peřinou nebo na gauči celý den. Ale co kdybyste místo toho zapnuli sporák a připravili si jídla, která pořádně zahřejí? A hlavně výborně chutnají!

Článek

Je známo, že když je venku horko na padnutí, sáhneme po studeném. Ale co v zimě? Stačí jen teplá polévka? Vsaďte na potraviny, jež vás zevnitř opravdu prohřejí, a budete tak mrazivé dny zvládat mnohem snesitelněji.

Zázvor – zázrak na zahřátí

Zázvor je malý, ale silný pomocník proti zimě. Přidejte ho do čaje, polévek nebo třeba do asijských receptů. Zahřeje vás zevnitř a ještě posílí imunitu nebo pomůže v boji s nachlazením.

Chilli – teplo na první sousto

Pálivé papričky umí rozproudit krev tak, že vám bude horko i uprostřed sněhové bouře. Stačí přidat kousek do polévky, omáčky nebo i do čokolády a rázem zapomenete, že venku mrzne.

Česnek – zahřeje a zatočí s bacily

Není nad pořádnou porci česneku v polévce nebo na pečeném masu. Kromě toho, že vám pomůže udržet si pevné zdraví, dodá jídlu intenzivní chuť. Jen pozor! Všichni víme, jak je to s vůní česneku i několik hodin po dojedení.

Skořice – vůně zimní kuchyně

Skořice není jen do štrúdlu, skvěle se hodí i do slaných jídel. Vyzkoušejte ji třeba s kuřecím masem nebo v kaši – nejenže nádherně provoní byt, ale i vás prohřeje od hlavy až k patě.

Luštěniny – syté a výborné

Čočka, fazole nebo hrách patří už od nepaměti do české kuchyně, ale jejich obliba se pomalu vytrácí. Jestli po nich běžně nesáhnete, zkuste to aspoň v zimě. Pořádně vás zahřejí, zasytí, pochutnáte si a ještě jsou levné. Už snad není potřeba více důvodů!

Hovězí maso – vydatná klasika

Proč právě hovězí? Je plné bílkovin, železa a především chuti, která v zimě zahřeje jako pořádná peřina. Hovězí vývar, pomalu dušené maso nebo pečínku si zajisté užijete a zima tak zůstane za oknem.

Med – sladká tečka

Med není jen do čaje, i když v něm je zrovna k nedocenění. Zkuste ho také přidat do marinád nebo ho zařaďte do dezertů místo cukru. Nejenže osladí život, ale taky vám dodá potřebnou energii a ani chlad vás nedostane.

Načítám