Hlavní obsah

Houbařská sezona vrcholí! Nejlepší houbové recepty na polévky, omáčky, záviny, koláče, těstoviny i řízky

Foto: Arkadiusz Fajer, Shutterstock.com

Foto: Arkadiusz Fajer, Shutterstock.com

Také jste propadli houbaření? Pak možná hledáte další inspiraci, jak úlovky z lesa co nejlépe využít třeba při víkendovém vaření. Podívejte se na výborné a ověřené recepty, jak naložit s čerstvými (případně i sušenými) houbami. Najdete mezi nimi klasické polévky, rychlé bezmasé večeře, výborné omáčky k masu i smažené dobroty…

Článek

Houby jsou doslova poklad podzimní kuchyně. Ať už se chystáte připravit nedělní oběd anebo rychlou večeři, houby jsou vždycky skvělá volba. Vezměte si z lesa trochu inspirace a proměňte ji v dobroty, které na víkendovém stole nesmějí chybět! V některých receptech jsme použili sušené houby, místo nich dejte čerstvé – a naopak: čerstvé lze nahradit sušenými. A jestli nemáte lesní úlovky, mnoho následujících pokrmů dobře chutná i se žampiony či hlívou.

Klasické houbové polévky

Co může být po dlouhém dni stráveném v lese lepšího než horká polévka? Houbové polévky jsou přímo stvořené pro podzimní dny, kdy se chcete zahřát, a navíc mají tu kouzelnou schopnost, že i z pár surovin vyčarujete skvělé syté jídlo.

Jednoduché slané záviny a koláče

Máte rádi slané koláče? Tak věřte, že ty s houbami jsou vážně něco! Křupavé těsto, bohatá houbová náplň… Zkrátka víkendová lahůdka. Ať už zvolíte tradiční koláč nebo plněný závin, výsledek vás vždycky překvapí.

Rychlé houby s těstovinami či rýží

Těstoviny, nebo rýže a houby? To je duo jako stvořené pro pohodové víkendové vaření. A jestli vás trocha práce navíc baví, pak můžete houbový pokrm obohatit třeba o domácí těstoviny. A samozřejmě lze použít i další „přílohy“: výborné jsou houby zapečené s bramborami anebo zkuste houbový nákyp z jahel.

Maso na houbách: lepší jste nejedli

Houby a maso jsou nerozlučná dvojka. Výrazná a nenapodobitelná chuť hub perfektně doplňuje šťavnaté kousky masa, ať už se jedná o hovězí, vepřové nebo drůbež. Společně dokážou vytvořit chuťově bohaté a přitom jednoduché jídlo.

Houbové omáčky: skvělé i bez masa

Houbová omáčka je zlatý hřeb houbařské sezony. Jestli ji naservírujete s knedlíky nebo těstovinami, s masem či samostatně – houbová omáčka je vždycky sázka na jistotu.

Smažené houby: jako placky i řízky

Smažené houby jsou zkrátka neodolatelné, a to v jakékoliv úpravě. Ať už je obalíte v trojobalu a osmažíte dokřupava nebo z nich připravíte bramboráky řečené houboráky, vždycky vykouzlíte lahůdku, která zmizí z talíře rychleji, než byste čekali.

Houby trochu netradičně

A co když vás klasika omrzí? Vyzkoušejte houby v netradičním podání. Možná se budete divit, jak jsou v kuchyni univerzální. A nejen ty přinesené z lesa - skvělé jsou i druhy z obchodních pultů.

A víte, že jdou houby upravit i nasladko? Vyzkoušejte perfektní staročeský recept na sladký hubník ze staré vánočky.

Načítám