Hlavní obsah
3,5
(45)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Kančí se šípkovou je česká klasika, ale zkuste jednou i povidlovou omáčku. Je také výborná a ke kančímu či vepřovému masu se skvěle hodí. Podívejte se na fotonávod krok za krokem.

30 min.
Příprava
2 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na maso s omáčkou
  • 1 kg kančí kýty
  • 8 kuliček jalovce
  • 1 lžíce rozinek
  • 750 ml červeného vína
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 4 listy bobkového listu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks kořenové petržele
  • 3 řapíky řapíkatého celeru
  • 3 ks mrkve
  • 3 ks cibule
  • 50 g másla
  • 120 g anglické slaniny
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce povidel
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 hrst listové petržele
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky bílého mletého pepře
  • 150 ml olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Na noky
  • 5 ks brambor
  • 1 ks vejce
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 50 g másla
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Den předem maso nakrájejte na velké kusy, přidejte jalovec, rozinky (dodají jídlu specifickou nasládlost, ale můžete je vynechat), sůl a pepř a v misce zalijte olejem tak, aby bylo po promíchání maso celé pokryté marinádou. Uložte do chladničky.

02.

Druhý den nakrájejte slaninu na kostičky a kusy masa jimi prošpikujte (lze užít i špek). Zbytek oleje z marinády nalijte do pánve, osmažte na něm zbytek slaniny a maso na něm opečte ze všech stran. Jak špikovat maso?

Foto: Jakub Jurdič

Větší kostky masa prošpikujte kostkami slaninyFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zbytek slaniny osmažte na zbytku oleje z marinádyFoto: Jakub Jurdič

03.

Jednu mrkev, jeden řapík celeru a jednu petržel si nechte stranou na ozdobu a zbytek zeleniny včetně cibule nakrájejte na větší kusy a vše spolu s plátky česneku opečte na másle v druhém, větším, kastrolu dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Ve větším hrnci osmažte na másle zeleninu nakrájenou na velké kusyFoto: Jakub Jurdič

04.

K zelenině přidejte osmažené maso a slaninu, hrst posekané petržele, skořici, pepř, bobkový list a tymián a zalijte půllitrem vína. Kdyby maso nebylo ponořené, přidejte ještě trochu vývaru nebo vody.

Foto: Jakub Jurdič

K osmažené zelenině přidejte osmažené kusy masa se slaninouFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Maso a zeleninu zalijte vínem, případně i vývarem či vodouFoto: Jakub Jurdič

05.

Maso v hrnci osolte a povařte do změknutí – doba záleží na kvalitě masa, ale počítejte minimálně s hodinou a půl. Průběžně kontrolujte, jestli se nevypařilo moc tekutiny, a případně přilijte vývar, vodu nebo víno.

06.

Zatímco se maso dusí, připravte nočky: Brambory uvařte, nechte trochu vychladnout, osolte a vidličkou promačkejte s vajíčkem. Rukama pak zapracujte tolik mouky, až těsto přestane lepit – mělo by stačit asi 1,5 hrnku. Těsto přikryjte utěrkou a nechte asi půl hodiny odpočinout.

Foto: Jakub Jurdič

Těsto na noky si musí pořádně odpočinout, tak mu dejte časFoto: Jakub Jurdič

07.

Odpočinuté těsto na pomoučněné ploše rozválejte na válečky, ty nakrájejte na nočky a dávejte je do osolené vařící vody. Opatrně je vařečkou odloupněte ode dna, a když vyplavou na hladinu, jsou hotové. Vyndejte je z vody a rovnou je házejte do rozpáleného másla a ze všech stran je opečte dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Nočky jednoduše odkrajujte z tenkých válečků těstaFoto: Jakub Jurdič

08.

Připravte si zeleninu na ozdobu (tento krok můžete vynechat): Odloženou mrkev, celer a petržel nakrájejte na nudličky, opečte na trošce másla a pokapejte citronem, aby zelenina neztratila barvu.

09.

Když je maso měkké, je čas dodělat omáčku. Maso vyndejte z omáčky, bobkové listy vyhoďte, do omáčky přidejte asi 3 lžíce povidel a tyčovým mixérem vše rozmixujte na hustou omáčku. Podle chuti můžete přidat citronovou šťávu, povidla nebo sůl.

10.

Do hrnce vraťte maso, nechte prohřát a servírujte s noky a s na másle opečenou zeleninou.

Související témata:

Načítám