Článek
Postup
01.
Den předem maso nakrájejte na velké kusy, přidejte jalovec, rozinky (dodají jídlu specifickou nasládlost, ale můžete je vynechat), sůl a pepř a v misce zalijte olejem tak, aby bylo po promíchání maso celé pokryté marinádou. Uložte do chladničky.
02.
Druhý den nakrájejte slaninu na kostičky a kusy masa jimi prošpikujte (lze užít i špek). Zbytek oleje z marinády nalijte do pánve, osmažte na něm zbytek slaniny a maso na něm opečte ze všech stran. Jak špikovat maso?

Větší kostky masa prošpikujte kostkami slaninyFoto: Jakub Jurdič

Zbytek slaniny osmažte na zbytku oleje z marinádyFoto: Jakub Jurdič
03.
Jednu mrkev, jeden řapík celeru a jednu petržel si nechte stranou na ozdobu a zbytek zeleniny včetně cibule nakrájejte na větší kusy a vše spolu s plátky česneku opečte na másle v druhém, větším, kastrolu dozlatova.

Ve větším hrnci osmažte na másle zeleninu nakrájenou na velké kusyFoto: Jakub Jurdič
04.
K zelenině přidejte osmažené maso a slaninu, hrst posekané petržele, skořici, pepř, bobkový list a tymián a zalijte půllitrem vína. Kdyby maso nebylo ponořené, přidejte ještě trochu vývaru nebo vody.

K osmažené zelenině přidejte osmažené kusy masa se slaninouFoto: Jakub Jurdič

Maso a zeleninu zalijte vínem, případně i vývarem či vodouFoto: Jakub Jurdič
05.
Maso v hrnci osolte a povařte do změknutí – doba záleží na kvalitě masa, ale počítejte minimálně s hodinou a půl. Průběžně kontrolujte, jestli se nevypařilo moc tekutiny, a případně přilijte vývar, vodu nebo víno.
06.
Zatímco se maso dusí, připravte nočky: Brambory uvařte, nechte trochu vychladnout, osolte a vidličkou promačkejte s vajíčkem. Rukama pak zapracujte tolik mouky, až těsto přestane lepit – mělo by stačit asi 1,5 hrnku. Těsto přikryjte utěrkou a nechte asi půl hodiny odpočinout.

Těsto na noky si musí pořádně odpočinout, tak mu dejte časFoto: Jakub Jurdič
07.
Odpočinuté těsto na pomoučněné ploše rozválejte na válečky, ty nakrájejte na nočky a dávejte je do osolené vařící vody. Opatrně je vařečkou odloupněte ode dna, a když vyplavou na hladinu, jsou hotové. Vyndejte je z vody a rovnou je házejte do rozpáleného másla a ze všech stran je opečte dozlatova.

Nočky jednoduše odkrajujte z tenkých válečků těstaFoto: Jakub Jurdič
08.
Připravte si zeleninu na ozdobu (tento krok můžete vynechat): Odloženou mrkev, celer a petržel nakrájejte na nudličky, opečte na trošce másla a pokapejte citronem, aby zelenina neztratila barvu.
09.
Když je maso měkké, je čas dodělat omáčku. Maso vyndejte z omáčky, bobkové listy vyhoďte, do omáčky přidejte asi 3 lžíce povidel a tyčovým mixérem vše rozmixujte na hustou omáčku. Podle chuti můžete přidat citronovou šťávu, povidla nebo sůl.
10.
Do hrnce vraťte maso, nechte prohřát a servírujte s noky a s na másle opečenou zeleninou.
Ochutnejte také rychlou kotletu se švestkovou omáčkou anebo uzené maso s povidlovou omáčkou.