Článek
Postup
01.
Začněte paštikou! Kuřecí nebo jiná játra očistěte od blanek a nakrájejte na menší kousky. Cibuli nasekejte nahrubo. V pánvi rozehřejte sádlo a cibuli na něm nechte zesklovatět. Na ovonění přidejte do pánve celé snítky bylinek. Pak přidejte játra, krátce je zprudka orestujte, přiklopte poklicí a nechte asi 10 minut dusit.
02.
„Když játra zhnědnou, přesuňte je do mixéru, odeberte snítky bylinek, osolte, opepřete a vše rozmixujte tak, že v paštice sem tam zůstanou kousky. Pokud by rychle chladla a houstla, nebojte se přilít trochu mléka nebo smetany,“ radí Lucie. Nakonec už jen naplňte mističky střídavě s brusinkami, zalejte rozpuštěným máslem či sádlem a nechte ztuhnout v lednici.
03.
Paštika skvěle chutná natřená na bramborových plátcích! Troubu rozehřejte na 230 stupňů. Brambory omyjte a nakrájejte na tenké plátky o šířce asi 5 milimetrů. Rozprostřete je na alobal, který ještě předtím potřete olivovým olejem. Brambory také potřete, osolte a poklaďte snítkami bylinek. Pečte je v rozpálené troubě, když začnou zlátnout, otočte je.
04.
Cibuli nakrájejte na půlkolečka a osmahněte ji v pánvi na oleji. Když začne zlátnout, zasypte ji cukrem, zakápněte octem dle chuti. Pak vše ještě chvíli smažte. „Když je hotová, získá zlatavě hnědou barvu,“ doplňuje Lucie.