Hlavní obsah
3,0
(2)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Lucie Hůlková z Rokycan od Plzně vytvořila recept na domácí paštiku tak trochu náhodou. Inspirovala se různými kombinacemi, ale žádná jí neseděla. A tak si namíchala vlastní! Od té doby je hitem domácích oslav.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 misky
Paštika
  • 600 g kuřecích jater
  • 3 ks cibule
  • 1 kousek sádla
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Brambory
  • 3 ks brambor
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička soli
Čatní
  • 3 ks cibule
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 5 lžic olivového oleje
K podávání
  • 1 ks červené cibule
Článek

Postup

01.

Začněte paštikou! Kuřecí nebo jiná játra očistěte od blanek a nakrájejte na menší kousky. Cibuli nasekejte nahrubo. V pánvi rozehřejte sádlo a cibuli na něm nechte zesklovatět. Na ovonění přidejte do pánve celé snítky bylinek. Pak přidejte játra, krátce je zprudka orestujte, přiklopte poklicí a nechte asi 10 minut dusit.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

„Když játra zhnědnou, přesuňte je do mixéru, odeberte snítky bylinek, osolte, opepřete a vše rozmixujte tak, že v paštice sem tam zůstanou kousky. Pokud by rychle chladla a houstla, nebojte se přilít trochu mléka nebo smetany,“ radí Lucie. Nakonec už jen naplňte mističky střídavě s brusinkami, zalejte rozpuštěným máslem či sádlem a nechte ztuhnout v lednici.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Paštika skvěle chutná natřená na bramborových plátcích! Troubu rozehřejte na 230 stupňů. Brambory omyjte a nakrájejte na tenké plátky o šířce asi 5 milimetrů. Rozprostřete je na alobal, který ještě předtím potřete olivovým olejem. Brambory také potřete, osolte a poklaďte snítkami bylinek. Pečte je v rozpálené troubě, když začnou zlátnout, otočte je.

04.

Cibuli nakrájejte na půlkolečka a osmahněte ji v pánvi na oleji. Když začne zlátnout, zasypte ji cukrem, zakápněte octem dle chuti. Pak vše ještě chvíli smažte. „Když je hotová, získá zlatavě hnědou barvu,“ doplňuje Lucie.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Související témata:

Načítám