Hlavní obsah
4,0
(21)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Živáňská se tradičně peče v alobalu na grilu nebo nepřímém ohni. Ale ještě než bude počasí na táboráky a grilovačky, můžete si připravit tuto slovenskou specialitu jednoduše v troubě. Stačí jen mít kvalitní suroviny a skvělé jídlo si téměř bez práce upečete i bez otevřeného ohně.

20 min.
Příprava
1 hod., 50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 22 × 22
  • 50 ml oleje
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička hrubě mletý pepř
  • 800 g vepřové krkovice
  • 2 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks čerstvých červených paprik
  • 150 g slaniny v celku
  • 1 ks paprikové klobásy
  • 500 g brambor
  • 1 lžička sádla
Článek

Důležité je v tomto receptu skládání všech surovin v pekáči natěsno vedle sebe. Tím se maso nevysuší a chutě se dokonale prostoupí.

Postup

01.

Nejprve osolte a opepřete plátky vepřové krkovice. V misce smíchejte olej, hořčici a kvalitní grilovací koření bez soli. Tuto směs vetřete do masa a nechte marinovat minimálně 3 hodiny.

02.

Poté nakrájejte na plátky oloupané cibule, brambory, klobásu, slaninu a čerstvou papriku. Naložené plátky masa překrojte na polovinu nebo třetiny. Vše na přibližně stejně velké kousky. Stroužky česneku jen oloupejte, ale nechte je celé.

03.

Pekáč lehce vymažte sádlem. Do něj pak skládejte vedle sebe maso, slaninu, kroužky cibule, papriku, klobásu a brambory. Přidejte i celé stroužky česneku. Vše můžete ještě lehce posolit a opepřit.

04.

Živáňskou zakryjte alobalem a pečte při 190 °C asi 90 minut, dokud maso nezměkne. Pak odstraňte alobal a dopečte dozlatova během dalších 20 minut.

Energetická hodnota celkem pro 1 pekáč o rozměrech 22 × 22
Energie15 876,91 kJ
Bílkoviny218,54 g
Tuky268,31 g
Sacharidy119,15 g
Sůl17,17 g
SAFA103,21 g
Vláknina17,16 g
Cukry23,78 g

Načítám