Článek
Postup
01.
Den předem fazole propláchněte a namočte do studené vody. Druhý den je přiveďte k varu, seberte pěnu, která se utvoří na povrchu, přidejte malou lžičku soli a saturejku, přiklopte a vařte hodinu až dvě doměkka.
Tip: Saturejka se k fazolím přidává pro lepší stravitelnost, podobnou službu vám prokážou 2 až 3 bobkové listy. Fazole můžete použít i sterilované (2 až 3 plechovky), ale čerstvě uvařené jsou chutnější.
02.
Zatímco se vaří fazole, pusťte se do kuliček: maso promíchejte s vejcem, najemno nasekanou jarní či klasickou cibulkou, prolisovaným česnekem, oreganem, malou lžičkou soli a štědrou dávkou čerstvě mletého pepře. Navlhčenýma rukama tvořte kuličky o velikosti golfového míčku, a když máte všechny hotové, na velké pánvi je ze všech stran na troše oleje opečte dozlatova.
03.
Kuličky vyndejte z pánve a pusťte se do omáčky. V pánvi na výpeku (kdyby bylo málo tuku, přidejte trochu oleje) opečte nakrájenou cibuli do lehce zlatova. Přidejte chilli dle chuti (používám uzené vločky chipotle) a nasekaný česnek, nechte pár vteřin rozvonět a zalijte passatou. Ochuťte oreganem (skvělá je opět saturejka), hřebíčkem či skořicí, solí a pepřem a vmíchejte scezené uvařené fazole.
04.
Do pekáče či zapékací misky rozprostřete fazole s omáčkou, obložte koulemi a posypejte sýrem. Dala jsem blaťácké zlato, ale hodí se i mozzarella, parmezán či gouda. V troubě vyhřáté na 190 °C zapékejte asi 20 minut, až se sýr rozteče a zezlátne. Podávejte jen tak, se salátem, bagetou či s těstovinami.
Tip: Před zapékáním vmíchejte do omáčky balení baby špenátu, několik hrstí kadeřávku nebo třeba mangold. Jídlo tím odlehčíte a dodáte mu vitaminy a vlákninu.
Fazolí uvařte rovnou víc a ještě vroucí je nalijte do vyčištěných sklenic, otočte dnem vzhůru a spotřebujte do dvou týdnů. Do jakých receptů využijete vařené či sterilované bílé fazole? Hustá italská polévka s těstovinami a fazolemi | Zelňačka s fazolemi a klobásou | Sytá česnečka s fazolemi a opečeným chlebem | Vepřový kotlík s fazolemi a zeleninou | Pikantní fazolová pomazánka s bazalkou