Hlavní obsah
3,6
(5)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Masové kuličky v rajské omáčce potěší zpravidla celou rodinu. Tentokrát je místo se špagetami podávejte s fazolemi – jednoduše je přimíchejte rovnou do omáčky. Díky luštěninám bude nejen výživnější, ale také sytější. A nikdo neříká, že si k nim nemůžete přidat hrstičku těstovin...

30 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Omáčka a fazole
  • 250 g bílých fazolí
  • 2 lžičky saturejky
  • 1 ks cibule
  • 1/2 lžičky chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml pasírovaných rajčat
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 2 hrsti sýra
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
    Kuličky
    • 650 g míchaného mletého masa
    • 1 ks vejce
    • 2 stonky jarní cibulky
    • 2 stroužky česneku
    • 1 lžička čerstvého oregana
    • 5 lžic oleje
    • 1 lžička soli
    • 1 lžička čerstvého mletého pepře
    Článek

    Postup

    01.

    Den předem fazole propláchněte a namočte do studené vody. Druhý den je přiveďte k varu, seberte pěnu, která se utvoří na povrchu, přidejte malou lžičku soli a saturejku, přiklopte a vařte hodinu až dvě doměkka.

    Tip: Saturejka se k fazolím přidává pro lepší stravitelnost, podobnou službu vám prokážou 2 až 3 bobkové listy. Fazole můžete použít i sterilované (2 až 3 plechovky), ale čerstvě uvařené jsou chutnější.

    02.

    Zatímco se vaří fazole, pusťte se do kuliček: maso promíchejte s vejcem, najemno nasekanou jarní či klasickou cibulkou, prolisovaným česnekem, oreganem, malou lžičkou soli a štědrou dávkou čerstvě mletého pepře. Navlhčenýma rukama tvořte kuličky o velikosti golfového míčku, a když máte všechny hotové, na velké pánvi je ze všech stran na troše oleje opečte dozlatova.

    03.

    Kuličky vyndejte z pánve a pusťte se do omáčky. V pánvi na výpeku (kdyby bylo málo tuku, přidejte trochu oleje) opečte nakrájenou cibuli do lehce zlatova. Přidejte chilli dle chuti (používám uzené vločky chipotle) a nasekaný česnek, nechte pár vteřin rozvonět a zalijte passatou. Ochuťte oreganem (skvělá je opět saturejka), hřebíčkem či skořicí, solí a pepřem a vmíchejte scezené uvařené fazole.

    04.

    Do pekáče či zapékací misky rozprostřete fazole s omáčkou, obložte koulemi a posypejte sýrem. Dala jsem blaťácké zlato, ale hodí se i mozzarella, parmezán či gouda. V troubě vyhřáté na 190 °C zapékejte asi 20 minut, až se sýr rozteče a zezlátne. Podávejte jen tak, se salátem, bagetou či s těstovinami.

    Tip: Před zapékáním vmíchejte do omáčky balení baby špenátu, několik hrstí kadeřávku nebo třeba mangold. Jídlo tím odlehčíte a dodáte mu vitaminy a vlákninu.

    Fazolí uvařte rovnou víc a ještě vroucí je nalijte do vyčištěných sklenic, otočte dnem vzhůru a spotřebujte do dvou týdnů. Do jakých receptů využijete vařené či sterilované bílé fazole? Hustá italská polévka s těstovinami a fazolemi | Zelňačka s fazolemi a klobásou | Sytá česnečka s fazolemi a opečeným chlebem | Vepřový kotlík s fazolemi a zeleninou | Pikantní fazolová pomazánka s bazalkou

    Načítám