Článek
Postup
01.
Krkovici nakrájejte na silnější plátky. Osolte je a opepřete z obou stran, rozložte je na dno pekáče a každý potřete lžičkou hořčice. Posypejte je kmínem a na každý kus masa položte tenký plátek voňavého uzeného špeku.
02.
Troubu předehřejte na 150 °C. Klobásu nakrájejte na kolečka a rovnoměrně je rozložte na maso. Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na silnější klínky, stroužky česneku nožem lehce rozmáčkněte. Česnek vložte mezi plátky masa a cibuli rozložte po povrchu. Osolte, opepřete a podlijte malým množstvím vody.
Tip: Místo vody můžete maso podlít trochou světlého pšeničného piva (postačí 2 dl), šťáva bude ještě chutnější.
03.
Pekáč přiklopte (nebo přikryjte alobalem) a vložte do trouby. Pečte hodinu na 150 °C, poté odkryjte, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte dalších asi 45 minut, až začne cibule na povrchu lehce zlátnout. Podávejte s vařenými bramborami s petrželovou natí, nebo s krajícem dobrého chleba.
Video: Jak správně uvařit brambory?
Je pro vás tato kombinace moc těžká? Vepřového masa se vzdávat nemusíte. Libová panenka obsahuje oproti krkovici jenom polovinu tuku, a navíc ji připravíte do půl hodiny. Skvělý je recept na panenku na zázvoru v japonském stylu, ale i šťavnatá vepřová panenka na způsob roastbeefu.