Článek
Originální recept se připravuje z libového telecího masa. To se nejdřív vcelku vloží do vařící neosolené vody a ve vývaru se nechá i vystydnout, je pak nádherně šťavnaté. Je ale také dost drahé, takže ho můžete nahradit vepřovou panenkou nebo krůtími prsíčky. Budou rovněž vynikající a popravdě: Italové to tak dělají také často.
Postup
01.
Oloupejte zeleninu, vložte ji do hrnce velkého tak, aby se do něj později tak akorát vešlo i maso, a přidejte tolik vody, aby bylo maso zcela ponořené. Přidejte bobkový list a přiveďte k varu.
02.
Až se začne voda vařit, vložte do ní maso, stáhněte plamen na minimum a pod částečně odklopenou pokličkou zvolna vařte podle velikosti masa asi 90 minut (krůtímu postačí i necelá hodina). Odstavte a maso nechte zcela vychladnout ve vývaru.
Tip: Vývar nakonec přeceďte, rozdělte do mělkých nádob a uložte do mrazničky. Budete tak mít po ruce základ na různé polévky, omáčky či rizota.
03.
Tuňáka z konzervy sceďte a vložte společně s ančovičkami, kapary, olivovým olejem a citronovou šťávou do mixéru. Rozmixujte na hladkou omáčku a tu pak ještě smíchejte s majonézou (jak na domácí majonézu). Ochutnejte a případně dosolte a přidejte špetku pepře.
04.
Vychladlé maso vyndejte z vývaru a nakrájejte ho na opravdu tenké plátky. Na dno servírovací mísy rozetřete trochu tuňákové majonézy, rozložte na ni plátky masa v jedné vrstvě a přidejte další vrstvu omáčky. Maso takhle ukládejte až do jeho spotřebování, zbytek omáčky si nechte na vrchní vrstvu.
05.
Hotový pokrm dobře zakryjte fólií a nechte v chladu rozležet alespoň půl dne, klidně ale 24 hodin. Před podáváním nechte dojít pokojové teploty, odstraňte fólii, povrch omáčky upravte a dozdobte kapary. Jídlo je skvělé jako součást studeného bufetu na večírku, ale i jako osvěžující luxusní večeře.
Italská kuchyně je plná různých zajímavých překvapení: znáte mozzarellu v kočáře? Jídlo z kousku sýra a toastového chleba připomíná náš smažák.