Hlavní obsah
5,0
(7)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Vietnamskou kuchyni jsme si my Češi oblíbili poměrně rychle: jídla jako phò na všechny způsoby, jarní i letní závitky nebo vietnamská plněná bageta bánh mì patří mezi běžné obědy či večeře. Je proto s podivem, že fantastický vietnamský hovězí guláš bò kho zatím takovou popularitu nezískal. Je načase to změnit.

15 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na marinádu
  • 750 g hovězí kližky
  • 3 stroužky česneku
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky koření pěti vůní
  • 2 lžičky hnědého cukru
Na dokončení
  • 4 lžíce oleje
  • 3 stonky citronové trávy
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 ks cibule
  • 1 ks celé skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1 špetka pepře
  • 250 ml kokosové vody
  • 2 ks mrkve
Na dokončení
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 hrst thajské bazalky
  • 1 ks červené cibule
  • 1 ks limetky
Článek

Zdánlivě vypadá jako běžná gulášová polévka: má výraznou barvu s velkými kostkami hovězího masa, které se už od pohledu rozpadají, a doplňuje je trocha mrkve... Vůně a chuť je ale úplně jiná: směs exotického koření (které snadno seženete), bylinek, sójové omáčky a kokosové vody vytvoří lahodný vývar, ke kterému se budete rádi vracet. Nejběžnější přílohou je křupavá bílá bageta.

Při nákupu surovin dávejte pozor: do vietnamského guláše patří opravdu kokosová voda, ne běžnější kokosové mléko. Zbytek pak vypijte jenom tak: má téměř zázračné účinky a k pití ji doporučují i odborníci.

Postup

01.

Zázvor a česnek na marinádu oloupejte, nastrouhejte a ve větší míse dobře promíchejte s dalšími surovinami na marinádu. Maso nakrájejte na větší kostky, přidejte ho do mísy a dobře obalte v marinádě. Nechte odpočinout alespoň půl hodiny (klidně i dvě hodiny) a zatím si připravte další suroviny.

02.

Z citronové trávy odstraňte tvrdší konce a paličkou na maso ji mírně naklepejte. Oloupejte a nastrouhejte i zbytek česneku a zázvoru a cibuli nakrájejte nadrobno. Ve větším kastrolu rozpalte olej a cibuli (použijte jednu velkou nebo dvě menší) smažte tak dlouho, až začne lehce zlátnout. Přidejte citronovou trávu, česnek, zázvor, badyán a skořici a také je za stálého míchání nechte minutku rozvonět.

03.

Do hrnce přidejte maso a opečte ho ze všech stran dohněda. Přidejte rajčatový protlak a směs sypkého koření a velmi krátce je rozmíchejte v základě. Podlijte kokosovou vodou a případně přidejte i čistou vodu tak, aby bylo maso potopené zhruba ze dvou třetin. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a pod pokličkou zvolna duste asi hodinu. V mezičase oloupejte mrkev a nakrájejte ji na silnější špalíčky.

04.

Po hodině přidejte do hrnce mrkev, ochutnejte a případně přisolte sójovou omáčkou. Přiklopte a dál zvolna duste pod pokličkou dalších asi 40 minut nebo do doby, až bude maso zcela měkké. Před podáváním vylovte velké kusy koření a citronovou trávu. Na talíři ozdobte koriandrem a thajskou bazalkou (můžete přidat i pár plátků červené cibule) a přidejte kousek limety. Jako příloha se hodí bílá bageta, ale i rýžové nudle.

Oblíbili jste si výbornou vietnamskou polévku phò a chcete si ji uvařit i doma? Nafotili jsme pro vás celý postup krok za krokem. A je to překvapivě snadné!

Načítám