Hlavní obsah
3,5
(6)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Milujete dozlatova vypečenou kůrčičku a ani na vepřovém koleni jí pro vás není nikdy dost? Tak zkuste vepřové nožičky! Je to pochoutka pro ty, kdo si rádi občas pořádně zamastí pusu a ocení výraznou marinádu.

15 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks vepřových nožek
  • 1 ks cibule
  • 3 listy bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 12 kuliček pepře červného celého
  • 5 kuliček jalovce
  • 2 lžičky soli
Marináda
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 100 g BBQ omáčky
  • 1,5 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 200 ml piva
Článek

Není třeba tvrdit, že vepřové nožičky jsou zrovna dietní pokrm, ale obsahují vysoké množství kolagenu, takže děláte i něco pro zdraví. Aspoň vás nebudou bolet klouby, až půjdete po obědě těch pár kalorií navíc vyběhat nebo vychodit.

Postup

01.

Nožičky co nejlépe očistěte, omyjte a vložte do většího hrnce. Zalijte vodou a přidejte oloupanou cibuli a koření se solí. Vařte asi hodinu, aby nožičky změkly.

02.

Mezitím oloupejte a utřete česnek. Prošlehejte ho s medem, sójovou omáčkou, BBQ omáčkou, olejem a se solí s pepřem.

03.

Uvařené nožičky vyndejte z hrnce a nechte mírně prochladnout. Poté na nich nařízněte kůži do mřížky, ze všech stran do nich vetřete marinádu a vyskládejte je do zapékací misky. Nožičky přelijte pivem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi hodinu, než bude kůže krásně křupavá. V průběhu pečení nožky přelévejte výpekem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie9 212,02 kJ
Bílkoviny113,7 g
Tuky180,62 g
Sacharidy21,19 g
Sůl6,29 g
SAFA79,46 g
Vláknina1,25 g
Cukry14,01 g

Načítám