Hlavní obsah
4,0
(5)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Milujete dozlatova vypečenou kůrčičku a ani na vepřovém koleni jí pro vás není nikdy dost? Tak zkuste vepřové nožičky! Je to pochoutka pro ty, kdo si rádi občas pořádně zamastí pusu a ocení výraznou marinádu.

15 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks vepřových nožek
  • 1 ks cibule
  • 3 listy bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 12 kuliček pepře červného celého
  • 5 kuliček jalovce
  • 2 lžičky soli
Marináda
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 100 g BBQ omáčky
  • 1,5 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 200 ml piva
Článek

Není třeba tvrdit, že vepřové nožičky jsou zrovna dietní pokrm, ale obsahují vysoké množství kolagenu, takže děláte i něco pro zdraví. Aspoň vás nebudou bolet klouby, až půjdete po obědě těch pár kalorií navíc vyběhat nebo vychodit.

Postup

01.

Nožičky co nejlépe očistěte, omyjte a vložte do většího hrnce. Zalijte vodou a přidejte oloupanou cibuli a koření se solí. Vařte asi hodinu, aby nožičky změkly.

02.

Mezitím oloupejte a utřete česnek. Prošlehejte ho s medem, sójovou omáčkou, BBQ omáčkou, olejem a se solí s pepřem.

03.

Uvařené nožičky vyndejte z hrnce a nechte mírně prochladnout. Poté na nich nařízněte kůži do mřížky, ze všech stran do nich vetřete marinádu a vyskládejte je do zapékací misky. Nožičky přelijte pivem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi hodinu, než bude kůže krásně křupavá. V průběhu pečení nožky přelévejte výpekem.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie36 848,07 kJ
Bílkoviny454,79 g
Tuky722,49 g
Sacharidy84,76 g
Sůl25,15 g
SAFA317,84 g
Vláknina5,01 g
Cukry56,02 g

Načítám