Článek
Postup
01.
Ostrým nožem nařízněte kůži na mase v pravidelných rozestupech. Maso osolte, opepřete a vydatně posypejte kmínem z každé strany. Předehřejte troubu na 190 °C.
02.
Oloupejte veškerou zeleninu a nakrájejte ji na větší kusy, česnek nasekejte nahrubo. Zeleninu vložte do většího hlubšího pekáče, také ji zlehka osolte, opepřete, zakápněte olejem a promíchejte. Do pekáče k zelenině vložte maso, podlijte světlým pšeničným pivem, vložte do trouby a pomalu pečte asi 2 hodiny (podle velikosti masa klidně i dvě a půl, až bude měkké).
03.
V průběhu pečení maso občas zkontrolujte a podlijte výpekem, případně přilijte trochu vývaru (200 ml, uvedených v ingrediencích, většinou plně využiji). Až bude maso měkké, přepněte troubu na gril a už jenom krátce (od trouby neodcházejte) nechte pořádně zezlátnout a vypéct kůži dokřupava.
04.
Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte pod alobalem chvíli odpočinout. Šťávu sceďte do čistého hrnce a zeleninu pořádně vymačkejte. Asi třetinu zeleniny přidejte k procezené šťávě, rozmixujte tyčovým mixérem a krátce zredukujte.
Tip: Vymačkaná zelenina sice už ze sebe vydala to nejlepší, ale její zbytek vyhazovat nemusíte. Rozmačkejte ji najemno a přidejte do karbanátků či do bramborové polévky ze zbytků nebo k náplni do slaných taštiček.
05.
Odpočinuté maso nakrájejte na plátky a podávejte vydatně přelité omáčkou. Jako příloha se hodí klasické bramborové knedlíky nebo knedlíčky bez mouky zvané kluzky a různě upravené zelí.