Článek
Postup
01.
Na vepřový bůček smíchejte sůl a cukr a směs pořádně vetřete ze všech stran do masa. Pak maso vložte do pekáčku, přetáhněte ho potravinářskou fólií a v lednici nechte odpočívat minimálně 6 a maximálně 24 hodin.
02.
Předehřejte troubu na 230 °C. Z masa slijte tekutinu, kterou pustilo, a vložte ho do předehřáté trouby. Pečte hodinu, poté bůček přelijte vypečenou šťávou, stáhněte teplotu na 120 °C a pečte další hodinu a čtvrt. Nechte vychladnout, zabalte do alobalu a dejte uležet do lednice. Zpevní a bude se lépe krájet na úhledné plátky.
03.
Na bochánky prosejte do mísy robotu mouku, přidejte droždí a další sypké ingredience a promíchejte metličkou. Přilijte vlažnou vodu a rozpuštěné zchladlé sádlo a pomocí hnětacího háku vypracujte hebké a hladké těsto – bude potřebovat 8–10 minut hnětení pomalou rychlostí. Poté těsto přeložte do mísy zlehka vytřené tukem, přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout asi hodinu, až zdvojnásobí objem.
04.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku, propracujte a rozdělte na stejně velké kousky. Ideální je velikost jako pingpongový míček, jsou to kousky o hmotnosti 30–35 g a z této dávky jsem jich udělala 22. Z každého kousku uválejte hezkou kompaktní kuličku a pod utěrkou nechte kynout ještě 30 minut.
05.
Každý nakynutý bochánek rozválejte do oválu dlouhého asi 10 cm. Vnitřek zlehka potřete tukem (použila jsem máslo, ale fajn bude i sádlo nebo olej), přehněte je na polovinu a odkládejte pod utěrku. Až budou hotové všechny, nechte je ještě 20–25 minut dokynout.
06.
V mezičase nakrájejte omytou salátovou okurku na plátky široké asi 3 mm, promíchejte se solí a cukrem a nechte asi 15 minut odležet. Bůček vybalte z alobalu, nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru, rozložte na plech a pod grilem v troubě je nechte prohřát a zezlátnout.
07.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu trochu vody, vložte do něj napařovací podložku a na ni položte kruh vystřižený z pečicího papíru: bochánky se nebudou lepit. Připravené bochánky pokládejte na podložku tak, aby měly kolem sebe dost místa (mně se jich vešlo 6 najednou). Napařujte pod pokličkou asi 10 minut.
Tip: Hotové napařené bochánky se výborně mrazí. Připravte je rovnou z dvojnásobné dávky a uchovávejte v mrazničce. Stačí je pak ohřát na pařáku a budou chutnat jako čerstvé.
08.
Plátky naložených okurek opláchněte a osušte, jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka. Napařený bochánek rozevřete, potřete omáčkou hoisin, obložte plátkem nebo dvěma bůčku, přidejte křupavé okurky, jarní cibulku a pár lístků koriandru a podávejte.
Vepřové maso je oblíbené nejen v Česku a v Asii. Vyzkoušejte francouzské výpečky rillettes anebo mexické výpečky carnitas.