Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: from my point of view, Shutterstock.com

Foto: from my point of view, Shutterstock.com

Jen málokdo umí na víkend nakoupit tak, aby se spotřebovalo opravdu všechno a v lednici nezbylo zelenina i maso. Co s tím? Připravte masovou směs. Hotovo budete mít během půl hodiny. A že nemáte přílohu? Vystačíte si s rýží nebo pečivem!

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g vepřového masa
  • 1/2 ks cukety
  • 1 ks pórku
  • 400 g loupaných rajčat
  • 2 ks šalotky
  • 3 ks bílá paprika
  • 100 g pražených solených arašídů
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžíce čerstvého oregana
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
Článek

Postup

01.

Šalotku nakrájejte na půlměsíčky a zprudka ji orestujte na rozpáleném oleji. Maso nakrájejte na menší kousky, zlehka je osolte a opepřete a přidejte k šalotce.

02.

Ve chvíli, kdy se povrch masa zatáhne, můžete sporák trochu stáhnout. K masu přidejte pokrájená rajčata včetně šťávy, ve které jsou naložená, a na kolečka nakrájený pórek a vše asi 15 minut duste, dokud maso nebude skoro měkké. Pak přidejte na kousky pokrájenou oloupanou cuketu a papriku, arašídy, podle chuti dokořeňte muškátovým oříškem, oreganem a pepřem, případně také špetkou chilli.

03.

Vše dalších asi 10–15 minut duste, až bude maso úplně měkké a cuketa a papriky přitom zůstanou krásně křupavé. Pokud bude potřeba, můžete směs jednou za čas podlít trochou vody, aby se během dušení nepřipalovala a vznikla omáčka. Ze zeleniny ale klidně můžete přidat i jarní cibulku, čerstvá rajčata, lilek, pažitku či petrželku, nastrouhat jednu menší mrkev, přidat hlívu ústřičnou… prostě cokoli :-).

04.

Než se směs dodělá, připravte si přílohu. Poté už můžete servírovat.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 105,69 kJ
Bílkoviny27,5 g
Tuky62,31 g
Sacharidy18,23 g
Sůl3,33 g
SAFA19,83 g
Vláknina6,58 g
Cukry9,8 g
Související témata:

Načítám