Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Honza a Martin jsou spolužáci z vysoké školy. Připravili si pro nás vepřovou pečeni na pivě, která voněla na dálku. Zkuste ji taky!

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 ks brambor
  • 1 ks pečiva
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 100 g hnědého cukru
  • 5 ks šalotky
  • 1 plechovka rajčat
  • 100 ml medu
  • 300 ml tmavého piva
  • 1 kg vepřové pečeně bez kosti
Článek

Postup

01.

Nejdříve připravte marinádu. Do rendlíku dejte pivo, med a cukr, pomalu směs přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se množství nezredukuje asi na 2/3.

02.

Šalotky oloupejte a nakrájejte na poloviny a dejte je zvolna opékat do hrnce s rozpáleným olejem (použijte takový hrnec, který pak můžete dát do trouby). Maso důkladně osolte, opepřete a přidejte k šalotkám. Opékejte ho jen tak dlouho, aby se stáhlo ze všech stran.

03.

Hrnec pak dejte do trouby a maso pečte na 200 °C asi 20 minut. Pak maso vyndejte a podlejte ho marinádou. Teplotu trouby stáhněte na 160 °C, do hrnce přidejte rajčata a bylinky a vše dejte přikryté péct na dalších 50 minut. Poté maso vyndejte, hrnec dejte na plotnu a omáčku redukujte, dokud nezačne houstnout.

04.

Maso podávejte nakrájené na tenké plátky spolu s pečivem nebo bramborami.

Související témata:

Načítám