Hlavní obsah
4,7
(6)
Foto: BILLA - maso Vocílka

Foto: BILLA - maso Vocílka

Češi jsou národ houbařů a stále hledají recepty, jak své voňavé úlovky z lesa využít. Uvařte si recept podle známého českého šéfkuchaře Jana Punčocháře. Poznáte netradiční chuť a zajisté se do mírně kyselé houbové omáčky zamilujete.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g vepřové kýty
  • 80 g másla
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 1 ks cibule
  • 4 listy bobkového listu
  • 200 ml bílého vína
  • 70 g hřibů
  • 200 g lišek
  • 70 g kyselých okurek
  • 150 ml smetany
  • 20 g kopru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

U tohoto receptu si neřeknete: „Ajeje, další obyčejná houbovka.“ Stačí se podívat na suroviny a hned na první pohled vám bude jasné, že je rozhodně jiná. Šéfkuchař a porotce oblíbené soutěže MasterChef Jan Punčochář se totiž podělil o svůj recept na houbovou omáčku s koprem, kterou můžete ochutnat také v jeho pražské restauraci U Matěje.

Postup:

01.

Plátky masa osušte, osolte a opepřete. Pánev s olejem rozpalte a maso zprudka opečte a poté vyjměte.

02.

Do pánve přidejte máslo, najemno nakrájenou cibuli a očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Vše důkladně orestujte, vhoďte bobkový list, zalijte bílým vínem a nechte vyvařit. Přidejte sušené hříbky, zalijte vodou a duste doměkka.

03.

Mezitím na oleji orestujte lišky nebo jiné lesní houby, osolte a okmínujte.

04.

Do hotové omáčky vložte opečené houby, na kostičky nakrájené okurky, zjemněte smetanou, vraťte maso a prohřejte. Na závěr dochuťte nasekaným koprem.

Nejlepší přílohy k masu

Nikdy nic nezkazí bramborová kaše, ale skvělý je i jednoduchý houskový anebo rychlý bramborový knedlík. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bramborové lokšebezlepkové slezské kluzky bez vajec. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?

Chcete připravit kompletní houbové menu? Zkuste jako polévku kulajdu a jako zákusek hubník nasladko.

Načítám