Článek
U tohoto receptu si neřeknete: „Ajeje, další obyčejná houbovka.“ Stačí se podívat na suroviny a hned na první pohled vám bude jasné, že je rozhodně jiná. Šéfkuchař a porotce oblíbené soutěže MasterChef Jan Punčochář se totiž podělil o svůj recept na houbovou omáčku s koprem, kterou můžete ochutnat také v jeho pražské restauraci U Matěje.
Postup:
01.
Plátky masa osušte, osolte a opepřete. Pánev s olejem rozpalte a maso zprudka opečte a poté vyjměte.
02.
Do pánve přidejte máslo, najemno nakrájenou cibuli a očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Vše důkladně orestujte, vhoďte bobkový list, zalijte bílým vínem a nechte vyvařit. Přidejte sušené hříbky, zalijte vodou a duste doměkka.
03.
Mezitím na oleji orestujte lišky nebo jiné lesní houby, osolte a okmínujte.
04.
Do hotové omáčky vložte opečené houby, na kostičky nakrájené okurky, zjemněte smetanou, vraťte maso a prohřejte. Na závěr dochuťte nasekaným koprem.
Nejlepší přílohy k masu
Nikdy nic nezkazí bramborová kaše, ale skvělý je i jednoduchý houskový anebo rychlý bramborový knedlík. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bramborové lokše a bezlepkové slezské kluzky bez vajec. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?
Chcete připravit kompletní houbové menu? Zkuste jako polévku kulajdu a jako zákusek hubník nasladko.