Článek
Uvedený recept berte klidně orientačně, kari snese mnoho obměn.
Obměny základního receptu
- Polovinu nebo všechny krevety nahraďte kuřecím masem. Prsa pokrájejte na kostky, přihoďte k opečené zelenině, orestujte a v omáčce asi 10 minut vařte, než přidáte krevety. Podobně můžete použít tofu – to přidejte až na závěr.
- K cibuli a paprice přidejte další zeleninu: brokolici, květák, mrkev, hráškové lusky nebo čerstvá rajčata. Zeleninu vždy restujte tak dlouho, aby byla na skus. Do hotového jídla můžete místo špenátu vmíchat jarní cibulku, koriandr nebo thajskou bazalku.
- Spolu s cibulí pro výraznější chuť opečte i nasekaný čerstvý česnek, zázvor a chilli, případně kari pastu nahraďte kari kořením.
- Do hotové omáčky vmíchejte pár lžic arašídového másla a kari posypejte sekanými arašídy nebo oříšky kešu.
Postup
01.
Cibuli a papriku pokrájejte na proužky a 5 minut zprudka restujte na rozpáleném oleji. Vmíchejte kari pastu, nechte chvilku rozvonět, zalijte kokosovým mlékem a rajčaty a 10 minut zprudka bez pokličky povařte.
02.
Přidejte krevety, rybí omáčku a cukr a ještě asi 5 minut povařte. Dochuťte limetovou šťávou, vmíchejte špenát, nechte ho zavadnout a podávejte, nejlépe s rýží basmati nebo jednoduchými jogurtovými plackami.
Nezapomínejte na luštěniny! Výborné je rychlé kari z červené čočky. Je bez masa a z jednoho hrnce.