Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Sezona tresky skrei je krátká, a pokud jste ji ještě neochutnali, máte čas jenom do konce března. Patří mezi dražší masa, chuťově je ale dokonalá: sněhobílé lupínky pevného masa se od sebe lehce oddělují a na ochucení stačí špetka soli. Perfektně ji doprovodí máslová omáčka beurre blanc.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 300 g tresky skrei
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
Na máslovou omáčku beurre blanc
  • 2 šalotky
  • 80 ml bílého suchého vína
  • 25 ml bílého vinného octa
  • 200 g másla
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce čerstvého kopru
Článek

Postup

01.

U tohoto jídla je nejsložitější naplánovat postup přípravy. Ryba, omáčka i příloha by měly být hotové zároveň, jenom tak se na talíř dostanou všechny složky v dokonalé kondici. Ze všeho nejdřív si připravte jemnou bramborovou kaši na přílohu a udržujte ji v teple.

02.

Zároveň s bramborovu kaší začněte připravovat máslovou omáčku beurre blanc. Nakrájejte šalotku opravdu nadrobno. Vložte ji do hrnce, přidejte víno i vinný ocet, osolte a nechte výrazně zredukovat. Postačí, když ve finále na dně hrnce zůstanou dvě lžíce tekutiny, jinak bude omáčka příliš kyselá a řídká. Až budou v rendlíku tak tři čtyři lžíce tekutiny, na chvilku ji odstavte a začněte připravovat rybu.

03.

Rozpalte troubu na 180 °C. Prohlédněte rybí filet a pinzetou povytahujte případné drobné kosti. Rybu z obou stran vydatně osolte a v pánvi, která je vhodná i do trouby, rozpalte olej na stupeň 8 z 10. Až bude olej horký, poprašte kůži ryby přes sítko malým množstvím mouky a kůží dolů vložte opatrně do rozehřátého tuku.

04.

Tresku opékejte na pánvi podle výšky filetu asi tři minuty, poté ji opatrně obraťte, vložte i s pánví do rozpálené trouby a nechte (znovu podle výšky filetu) ještě 3-5 minut dojít.

Tip: Do pánve můžete přihodit společně s treskou i kousek másla a během opékání rybu přelévat tukem.

05.

Zatímco se treska dokončuje v troubě, vraťte se k omáčce: znovu ji přiveďte k varu a odvařte tak, aby na dně zbyly asi dvě lžíce tekutiny. Stáhněte plamen na velmi mírný a postupně zašlehejte studené máslo nakrájené na kostičky. Metličkou šlehejte, až vznikne hezká hladká emulze. Poté omáčku přeceďte, snažte se přitom pořádně vymačkat ze šalotky všechny šťávy a chutě. Ochutnejte, případně ještě dosolte a přidejte čerstvý kopr nasekaný najemno.

Tip: Místo kopru (nebo i společně s ním) můžete do omáčky zamíchat nasekané kapary, k rybě se také skvěle hodí. Omáčku nenechávejte dlouho stát a udržujte ji teplou.

Možná přišel čas na britskou klasiku Fish & Chips nebo jednoduché rybí filé v pivním těstíčku.

Načítám