Článek
Postup
01.
U tohoto jídla je nejsložitější naplánovat postup přípravy. Ryba, omáčka i příloha by měly být hotové zároveň, jenom tak se na talíř dostanou všechny složky v dokonalé kondici. Ze všeho nejdřív si připravte jemnou bramborovou kaši na přílohu a udržujte ji v teple.
02.
Zároveň s bramborovu kaší začněte připravovat máslovou omáčku beurre blanc. Nakrájejte šalotku opravdu nadrobno. Vložte ji do hrnce, přidejte víno i vinný ocet, osolte a nechte výrazně zredukovat. Postačí, když ve finále na dně hrnce zůstanou dvě lžíce tekutiny, jinak bude omáčka příliš kyselá a řídká. Až budou v rendlíku tak tři čtyři lžíce tekutiny, na chvilku ji odstavte a začněte připravovat rybu.
03.
Rozpalte troubu na 180 °C. Prohlédněte rybí filet a pinzetou povytahujte případné drobné kosti. Rybu z obou stran vydatně osolte a v pánvi, která je vhodná i do trouby, rozpalte olej na stupeň 8 z 10. Až bude olej horký, poprašte kůži ryby přes sítko malým množstvím mouky a kůží dolů vložte opatrně do rozehřátého tuku.
04.
Tresku opékejte na pánvi podle výšky filetu asi tři minuty, poté ji opatrně obraťte, vložte i s pánví do rozpálené trouby a nechte (znovu podle výšky filetu) ještě 3-5 minut dojít.
Tip: Do pánve můžete přihodit společně s treskou i kousek másla a během opékání rybu přelévat tukem.
05.
Zatímco se treska dokončuje v troubě, vraťte se k omáčce: znovu ji přiveďte k varu a odvařte tak, aby na dně zbyly asi dvě lžíce tekutiny. Stáhněte plamen na velmi mírný a postupně zašlehejte studené máslo nakrájené na kostičky. Metličkou šlehejte, až vznikne hezká hladká emulze. Poté omáčku přeceďte, snažte se přitom pořádně vymačkat ze šalotky všechny šťávy a chutě. Ochutnejte, případně ještě dosolte a přidejte čerstvý kopr nasekaný najemno.
Tip: Místo kopru (nebo i společně s ním) můžete do omáčky zamíchat nasekané kapary, k rybě se také skvěle hodí. Omáčku nenechávejte dlouho stát a udržujte ji teplou.
Možná přišel čas na britskou klasiku Fish & Chips nebo jednoduché rybí filé v pivním těstíčku.