Článek
Součástí receptu na výborný guláš je také recept na oblíbenou přílohu – bramboráčky. Jestli se vám do nich nechce, můžete samozřejmě vyzkoušet něco jiného. Nikdy nic nezkazí bramborová kaše, ale skvělý je i jednoduchý houskový anebo rychlý bramborový knedlík. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bramborové lokše a bezlepkové slezské kluzky bez vajec. Možná si troufnete na domácí dýňové noky? Anebo jednoduše uvařte rýži.
Postup
01.
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Hovězí kližku očistěte a nakrájejte na kostky. Stroužek česneku nadrťte.
02.
V hrnci nechte rozpustit sádlo. Pomalu na něm smažte nakrájenou cibuli, až bude mírně hnědá. Přidejte maso a opečte ho, aby se zatáhlo.
03.
Poté přisypejte do hrnce papriku, přidejte protlak a česnek. Promíchejte a nechte rozvonět. Přilijte polovinu vývaru, směs osolte, opepřete a přidejte libeček.
04.
Vývaru by mělo být v hrnci tolik, aby bylo maso ponořené: mělo by se dusit, ne vařit. Přidejte pokličku a na mírném ohni nechte probublávat asi 2 hodinky. Podle potřeby vývar dolijte.
05.
Mezitím připravte bramboráčky. Brambory nastrouhejte na hrubém struhadle. V míse je promíchejte s vejcem a moukou a podle chuti osolte. Můžete přidat i nasekanou petrželku.
06.
Ze směsi vytvarujte malé placičky a smažte je na oleji z obou stran dozlatova. Poté je skládejte na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Bramboráčky můžete také smažit v lívanečníku.
07.
Hotový guláš podávejte ozdobený smaženou cibulkou a placičkami.