Článek
Pokud se chystáte do přípravy chilli con carne poprvé, možná vás překvapí mezi ingrediencemi čokoláda. Nenechte se ošálit předsudky, že čokoláda patří jen do dezertů. Mexičané ji používají jako koření a možná, že sami najdete prostor, jak ji využít v dalších receptech naslano. Čokoláda totiž pokrmu dodá nádhernou vůni i chuť. Bez ní by to nebylo ono.
01.
V hrnci rozehřejte olej (např. olivový nebo řepkový) a cibuli nakrájenou nadrobno nechte zesklovatět. Mrkev a celer (z jeho vnější strany) oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte k cibuli a na středním ohni za občasného míchání opékejte 5 minut.
02.
Teplotu sporáku zvyšte, hrnec nechte víc nahřát a pak do něj vložte maso. Míchejte, aby se oddělilo na menší kusy a ze všech stran zatáhlo.
03.
Nyní teplotu o trochu stáhněte a k masu přidejte protlak, najemno nakrájený česnek, oregano, mletou papriku, koriandr, římský kmín a kajenský pepř. Míchejte půl minuty až minutu, aby se koření rozvonělo. Zalijte krájenými rajčaty. Plechovku vypláchněte trochou vody (stačí do 1/3) a nalijte do hrnce. Přidejte skořici, osolte a opepřete a pod poklicí na středním ohni vařte 25–30 minut.
04.
Nakonec přidejte fazole. Pokud jste nesehnali černé, použijte červené. Vařte 2 minuty. Vypněte sporák a do chilli přidejte čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozplyne.
05.
Každou tortillu opečete nasucho na pánvi. Doprostřed dejte asi 2 lžíce rýže, část chilli con carne, pokapejte zakysanou smetanou, posypejte scezenou kukuřicí a čerstvým koriandrem. Můžete navíc podávat s červenou nebo jarní cibulkou, případně si můžete připravit nakládanou červenou cibuli. Pro osvěžení můžete servírovat s měsíčky limetky.