Článek
Postup
01.
Hrnek bulguru vsypejte do sítka a proplachujte tak dlouho, až bude odtékající voda čirá. Nechte ho okapat a zatím si připravte kořeněný základ.
02.
V hrnci rozehřejte olej, přidejte menší cibuli nakrájenou nadrobno, osolte a za občasného míchání ji opečte dosklovata. Přidejte koření (množství chilli vylaďte podle chuti) a okapaný bulgur a všechno dobře promíchejte v horkém oleji. Přilijte dva hrnky vody a přiveďte k varu. Poté zmírněte plamen (na stupeň 1–2 z 10) a zvolna táhněte pod pokličkou 10 minut.
Tip: Směs koření vám připomene blízkovýchodní jídla. Pokud máte raději méně výrazné chutě, přidejte jenom špetku pepře a lžičku mleté červené papriky.
03.
K uvařenému bulguru zlehka vmíchejte vařenou cizrnu, nakrájená sušená rajčata a pořádnou hrst nasekané petrželové natě. Přidejte citronovou šťávu a kapku olivového oleje a nechte pod pokličkou na vypnutém sporáku ještě 10 minut prohřát a dojít.
Tip: Uvařte si cizrnu sami, a rovnou větší množství. V krabičce v lednici vydrží pár dní a vy ji můžete snadno využít do polévek, salátů, zeleninových směsí...
04.
Vyzrálá vepřová kotleta s kostí a kouskem boku si zaslouží co nejšetrnější úpravu. Vyndejte ji včas na linku a nechte ji dojít pokojové teploty. Tukové krytí na hřbetu nařízněte až po maso ostrým nožem a troubu předehřejte na 100 °C. Pánev, kterou můžete dát do trouby, rozpalte nasucho. Těsně předtím, než ji položíte na pánev, kotletu osolte a opepřete. Pak kotletu chytněte do rukou a napřed opečte na suché pánvi naříznutý tukový hřbet. Až zezlátne a pustí dostatek tuku, opečte na něm maso z obou stran 2–3 minuty dozlatova. Poté ho vložte do předehřáté trouby a nechte ještě asi 10 minut dojít.
Nejlepší recepty s cizrnou (vařenou nebo z konzervy): Hustá a výživná polévka plná bílkovin bez masa | Tuňákový salát s kuskusem | Domácí hummus na několik způsobů | Cizrnový koláč s jablky | Cizrna na paprice | Plněné papriky bez masa