Hlavní obsah
4,0
(5)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Pomalu přichází doba, kdy vás zahrádkáři místo ahoj začnou zdravit větou: Nechceš cuketu? Berte je! I když vám samotné nechutnají, dokážou odlehčit a zlevnit klasické recepty. Například karbanátky.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
14 kusů
Budete potřebovat
  • 1 ks cukety
  • 1 ks cibule
  • 1 ks rohlíku
  • 100 ml mléka
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 2 ks vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Na dokončení
  • 2 hrsti strouhanky
  • 200 ml oleje
Článek

Smažené cuketové karbanátky nepatří mezi nejdietnější jídla, jsou ale tak dobré! Chutnají ještě horké s bramborovou kaší, ale i později s chlebem jako oběd do krabičky na výlet. Nastrouhaná cuketa z nich dietní jídlo sice neudělá, masovou hmotu ale odlehčí, nastaví a přidá jim šťavnatost. V chuti ji nepoznáte, ale každý, kdo je zkusí, se bude ptát na jejich tajemství.

Postup

01.

Menší cuketu (asi 25 cm) nastrouhejte na hrubém struhadle, posolte a nechte chvíli vykapat přebytečnou vodu. Starší rohlík nakrájejte na kostičky, zalijte mlékem a nechte chvíli nasáknout. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, na troše tuku ji orestujte dosklovata (osolte a opepřete) a nechte chvíli zchladnout.

Tip: Cuketu nemusíte loupat, v karbanátcích ale budou patrné tmavě zelené tečky ze slupky. Pokud víte, že máte doma notorické odmítače zeleniny, před nastrouháním ji oloupejte. A i když se vám zdá zbytečné cibuli orestovat, tenhle krok nevynechte. Karbanátky s orestovanou cibulí jsou opravdu o stupeň lahodnější.

02.

Do mísy dejte maso, vejce a vyždímaný rohlík. Osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a hořčici a nejdřív lžící a poté rukou důkladně propracujte, až bude masová hmota homogenní a soudržná. Z cukety vymačkejte přebytečnou tekutinu, přidejte ji k masové směsi, a ještě jednou důkladně promíchejte.

03.

Na talířek nasypejte strouhanku. Z masové hmoty odebírejte lžící přiměřeně velké kousky a navlhčenýma rukama z nich formujte karbanátky. Každý pak obalte ze všech stran ve strouhance.

04.

Ve větší, hlubší pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10). Připravené karbanátky zvolna smažte z obou stran dozlatova. K důkladnému propečení by jim mělo stačit 4-5 minut z každé strany, záleží ale na jejich velikosti. Pokud si nejste jistí, jeden na zkoušku rozřízněte a dobu smažení případně upravte.

05.

Osmažené karbanátky odkládejte na kuchyňský ubrousek, nechte odsát přebytečný tuk a poté podávejte.

A nezaškodí si připomenout i sladké recepty, kterým cuketa propůjčí vláčnost: vyberete si kořeněný cuketový chlebíček, cuketovou bábovku či vláčný cuketový perník?

Načítám