Článek
Luštěniny jsou levné, syté a zdravé. Obsahují rostlinné bílkoviny, jsou bohaté na vlákninu a naopak neobsahují téměř žádný tuk ani lepek, a jsou tedy vhodné i pro lidi, kteří se vyhýbají lepku. Připravte si chutnou odlehčenou sekanou s červenou čočkou.
Postup
01.
Červenou čočku uvařte podle návodu, trvá to jen pár minut a nemusí se namáčet. Cibuli nakrájejte nadrobno, orestujte ji na oleji dozlatova a přidejte do ní v prstech rozmělněnou majoránku, aby se hezky rozvoněla.
02.
Do větší misky vložte mleté maso (použila jsem kuřecí, ale můžete dát i hovězí či vepřové), přidejte uvařenou čočku, orestovanou cibuli, vejce, sušený česnek, kmín, pepř a sůl dle chuti. Dobře promíchejte.
03.
Na plech vyložený pečicím papírem dejte 3/4 masové směsi a vytvarujte základnu pro sekanou. Pak na maso rozložte podélně za sebou 4 uvařená vejce a přikryjte zbytkem masové směsi tak, aby vajíčka nebyla vidět.
Videonávod: Jak správně uvařit vejce?
04.
Hezky vytvarovanou sekanou přikryjte pečicím papírem nebo alobalem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Po 40 minutách sekanou odkryjte a pečte dozlatova ještě 10 minut.
05.
Hotovou sekanou nechte krátce vychladnout a poté krájejte na plátky – na řezu bude hezky vidět vejce.
Tip: Sekaná je skvělá jak teplá s bramborem, tak i studená s pečivem.
Z mletého kuřecího masa můžete připravit i kuřecí kuličky v rychlé cibulové omáčce.