Článek
Postup
01.
Cibuli nakrájejte nadrobno a na troše sádla ji orestujte dozlatova. Nezapomeňte ji osolit a opeřit a až bude téměř hotová, na posledních pár sekund k ní přidejte prolisovaný česnek. Odstavte a nechte vychladnout.
Tip: Tenhle krok nevynechávejte, rozdíl v chuti sekané s osmaženou a syrovou cibulí je skutečně výrazný.
02.
Z den starých rohlíků odstraňte patky, nakrájejte je na menší kostičky, zalejte mlékem a nechte chvíli rozmočit.
03.
Rozehřejte troubu na 160 °C. Do velké mísy vyklopte oba druhy mletého masa. Řádně osolte, opepřete a přidejte rozemnutou majoránku. K masu přilejte půl deci opravdu studené vody a rukou ji pořádně do masa zapracujte. Maso se spojí, bude soudržnější a šťavnatější. Poté přidejte vejce, hořčici, vymačkané rohlíky a osmaženou cibuli a rukou ještě jednou pořádně propracujte.
04.
Rukama navlhčenýma ve studené vodě vytvarujte z masa úhlednou šišku. Pořádně ji uplácejte, abyste z ní vyhnali všechny vzduchové kapsy, a přeneste ji do vyššího pekáčku. Hezky ji uhlaďte, a pokud chcete, poklaďte na ni kostičky špeku. Podlijte trochou studené vody a piva a vložte do trouby.
05.
Sekanou pečte zvolna asi 45 minut, udrží si šťavnatost a nepraskne. Poté zvyšte teplotu na 180 °C a za občasného podlévání výpekem pečte ještě asi 20 minut, až povrch zezlátne. Nechte ji chvíli odpočinout a podávejte s jemnou bramborovou kaší.
Tip: Sekaná pustí při pečení hodně šťávy, můžete ji přecedit a zahustit jíškou, skvělá je ale i bez zahuštění. Pivo jí dodá příjemnou chuť, která vám trochu připomene chléb.
Jaké další pokrmy máte spojené s dětstvím u babičky? U mě je to hustá fazolová polévka s nudlemi, paprikáš krumpli (v zimě s lečem ze sklenice) a křehký jablečník.