Hlavní obsah
4,1
(8)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Vpravdě evropská gastronomie - špekové knedlíky inspirované rakouskou alpskou kuchyní, zelí je zas hvězdou východoevropské gastronomie. Dohromady spolu chutnají skvěle a jsou ideálním tipem pro zimní oběd či večeři.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
knedlíky
  • 150 g uzeného špeku
  • 1 ks menší cibule
  • 250 g bílého pečiva
  • 2 ks vejce
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce plocholisté petržele
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
  • 2 ks jarní cibulky
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky muškátového květu
  • 1/2 lžičky pepře
zelí
  • 1 hlávka červeného zelí
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce brusinkové marmelády
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce cukru
Článek

Z alpských oblastí možná znáte typické servírování velkých špekových knedlíků v hovězím vývaru, tzv. Speckknödelsuppe, ale zkuste si tuto pochoutku připravit i po našem.

Postup

01.

Nejprve na pánvi orestujte najemno nasekanou cibuli a malé kostičky špeku (můžete použít i prorostlý uzený bůček), dokud cibule nezačne zlátnout a špek pouštět tuk.

02.

Menší hlávku červeného zelí nasekejte na jemné proužky a ty dejte do velkého, ideálně litinového hrnce. Zelí podlijte troškou vody, přidejte k němu lžíci sádla, osolte ho a okmínujte. Hrnec přiklopte a zelí duste doměkka asi 20-30 minut. V případně potřeby dolijte trochu vody, aby se odspodu nezačalo připalovat.

03.

Vraťte se ke špekovým knedlíkům. Bílé pečivo nakrájejte na kostičky, bylinky a jarní cibulku najemno. V mléce vidličkou rozšlehejte vejce a tuto směs nalijte na pečivo, přidejte i cibuli se špekem (včetně výpeku), bylinky, cibulku, majoránku, muškátový květ a čerstvě namletý pepř.

04.

Rukama tuto směs promíchejte a případně dle chuti dosolte. Těsto nechte asi 10 minut odpočívat a mezitím si dejte vařit na dno většího hrnce vodu, na kterou dejte kovový napařovák na knedlíky a poklici.

05.

Mokrýma rukama tvořte koule (z tohoto množství asi 8-10 kusů). Dejte je na napařovák a vařte je cca 10 minut pod poklicí v páře.

06.

Mezitím si dokončete zelí. Změklé zelí zaprašte hladkou moukou a zamíchejte. Nakonec ho dochuťte brusinkami, troškou octa, solí a cukrem.

07.

Servírujte společně - na červené zelí klaďte hotové špekové knedlíky. Porce můžete posypat smaženou cibulkou.

Energetická hodnota celkem - 3 porce
Energie13 330,18 kJ
Bílkoviny65,16 g
Tuky184,04 g
Sacharidy303,22 g
Sůl14,04 g
SAFA77,7 g
Vláknina60,46 g
Cukry102,56 g

Načítám