Článek
Z alpských oblastí možná znáte typické servírování velkých špekových knedlíků v hovězím vývaru, tzv. Speckknödelsuppe, ale zkuste si tuto pochoutku připravit i po našem.
Postup
01.
Nejprve na pánvi orestujte najemno nasekanou cibuli a malé kostičky špeku (můžete použít i prorostlý uzený bůček), dokud cibule nezačne zlátnout a špek pouštět tuk.
02.
Menší hlávku červeného zelí nasekejte na jemné proužky a ty dejte do velkého, ideálně litinového hrnce. Zelí podlijte troškou vody, přidejte k němu lžíci sádla, osolte ho a okmínujte. Hrnec přiklopte a zelí duste doměkka asi 20-30 minut. V případně potřeby dolijte trochu vody, aby se odspodu nezačalo připalovat.
03.
Vraťte se ke špekovým knedlíkům. Bílé pečivo nakrájejte na kostičky, bylinky a jarní cibulku najemno. V mléce vidličkou rozšlehejte vejce a tuto směs nalijte na pečivo, přidejte i cibuli se špekem (včetně výpeku), bylinky, cibulku, majoránku, muškátový květ a čerstvě namletý pepř.
04.
Rukama tuto směs promíchejte a případně dle chuti dosolte. Těsto nechte asi 10 minut odpočívat a mezitím si dejte vařit na dno většího hrnce vodu, na kterou dejte kovový napařovák na knedlíky a poklici.
05.
Mokrýma rukama tvořte koule (z tohoto množství asi 8-10 kusů). Dejte je na napařovák a vařte je cca 10 minut pod poklicí v páře.
06.
Mezitím si dokončete zelí. Změklé zelí zaprašte hladkou moukou a zamíchejte. Nakonec ho dochuťte brusinkami, troškou octa, solí a cukrem.
07.
Servírujte společně - na červené zelí klaďte hotové špekové knedlíky. Porce můžete posypat smaženou cibulkou.