Článek
Slávky mají jemnou a osvěžující chuť, která může být popsána jako lehce sladká s nádechem mořských chutí. Jsou velmi dobré, cenově dostupné a co se týče vaření, zvládne to i začátečník. Na přípravu je potřeba mušle důkladně opláchnout, odstranit vlákna, která vyčnívají a vyhodit slávky s prasklou skořápkou. Vařit by se měly pouze do doby, než se všechny otevřou.
Slávky můžete nejenom vařit, ale i péct a grilovat. Přidávají se různě do rizota, těstovin, paelly, salátů, omáček nebo jsou výborné pouze s bagetou. Kreativitě a chuti se meze nekladou.
Postup
01.
Na rozpáleném oleji orestujte na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, poté přidejte na kostičky (cca 5 × 5 mm) nakrájený řapíkatý celer a opečte. Dále přisypte na malé kousky nakrájený pórek a jablka bez jádřince, ale se slupkou, pokrájená také na kostičky. Vše krátce povařte.
02.
Směs podlijte jablečným džusem a vývarem, osolte, opepřete, přidejte bobkový list, hřebíček, citronovou šťávu s kůrou a chvilku svařte.
03.
Do hotového základu vložte očištěné slávky. Všechno společně promíchejte a přiklopené vařte asi 4 minuty. Hotové slávky odstavte z ohně a promíchejte s nakrájenými listy z řapíkatého celeru a kostičkami vychlazeného másla, které zahustí vzniklou omáčku. Dle chuti dosolte a servírujte s ogrilovanou půlkou citronu.
Patříte-li k milovníkům mořských plodů a především mušlí, září je pro vás ideálním časem, jak si prodloužit léto a tyto plody si dopřát. Přichází jejich hlavní sezona a také festival mušlí zvaný Czech Mussel Week, který se koná po celé České republice již 6. sezonu.