Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Czech Mussel Week

Foto: Czech Mussel Week

Stravování hraje klíčovou roli v udržování zdraví, vitality a mladistvého vzhledu. Jedním z potravinových skvostů, který by neměl uniknout vaší pozornosti, jsou slávky. Tyto mořské plody jsou nejen chutné, ale také bohaté na živiny, které přispívají k vyváženému jídelníčku. Zkuste je zkombinovat se slaninou a jablky, budete nadšeni!

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 600 g slávek
  • 15 ml slunečnicového oleje
  • 30 g pórku
  • 50 ml jablečného džusu
  • 80 g jablek Granny Smith
  • 30 g anglické slaniny
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 30 g řapíkatého celeru
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 ks hřebíčku
  • 1/2 ks citronu
  • 40 ml zeleninového vývaru
  • 20 g másla
K podávání
  • 1/2 ks citronu
Článek

Slávky mají jemnou a osvěžující chuť, která může být popsána jako lehce sladká s nádechem mořských chutí. Jsou velmi dobré, cenově dostupné a co se týče vaření, zvládne to i začátečník. Na přípravu je potřeba mušle důkladně opláchnout, odstranit vlákna, která vyčnívají a vyhodit slávky s prasklou skořápkou. Vařit by se měly pouze do doby, než se všechny otevřou.

Slávky můžete nejenom vařit, ale i péct a grilovat. Přidávají se různě do rizota, těstovin, paelly, salátů, omáček nebo jsou výborné pouze s bagetou. Kreativitě a chuti se meze nekladou.

Postup

01.

Na rozpáleném oleji orestujte na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, poté přidejte na kostičky (cca 5 × 5 mm) nakrájený řapíkatý celer a opečte. Dále přisypte na malé kousky nakrájený pórek a jablka bez jádřince, ale se slupkou, pokrájená také na kostičky. Vše krátce povařte.

02.

Směs podlijte jablečným džusem a vývarem, osolte, opepřete, přidejte bobkový list, hřebíček, citronovou šťávu s kůrou a chvilku svařte.

03.

Do hotového základu vložte očištěné slávky. Všechno společně promíchejte a přiklopené vařte asi 4 minuty. Hotové slávky odstavte z ohně a promíchejte s nakrájenými listy z řapíkatého celeru a kostičkami vychlazeného másla, které zahustí vzniklou omáčku. Dle chuti dosolte a servírujte s ogrilovanou půlkou citronu.

Patříte-li k milovníkům mořských plodů a především mušlí, září je pro vás ideálním časem, jak si prodloužit léto a tyto plody si dopřát. Přichází jejich hlavní sezona a také festival mušlí zvaný Czech Mussel Week, který se koná po celé České republice již 6. sezonu.

Související témata:
Slávka jedlá

Načítám