Článek
Selečí maso je velmi jemné. Obsahuje méně tuku než vepřové maso a je bohatým zdrojem vitaminů skupiny B a draslíku.
Postup
01.
Špenát dejte předem rozmrazit. Na másle krátce orestujte na plátky nasekaný stroužek česneku, pak přidejte špenát, smetanu, zamíchejte a vařte asi 5 minut. Špenátovou směs nechte zchladnout a pak do ní zamíchejte dvě vejce, sůl a pepř.
02.
03.
Plát selečího masa z kýty osolte. Položte na něj špenátovou omeletu, opatrně zabalte a vzniklou roládu zajistěte špejlemi, párátky nebo provázkem, aby se nerozbalila.
Tip: Jak nakrájet maso na roládu? Budete-li maso krájet sami, první krok je nejsložitější: vezměte válec masa a opravdu ostrý nůž s ostrou špičkou. Podívejte se na průřez svalem a představte si na něm spirálu: přesně podél této spirály totiž musíte maso po celé jeho šířce krájet. Roládu nařezávejte zásadně po vláknu masa, prostě odkrajujte tenký plát tak, jako byste maso rozbalovali.
04.
Naplněnou roládu osolte a opepřete, položte do pekáčku, podlijte trochou vody, zakryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 90 minut.
05.
Pak maso odkryjte a dopečte ho dozlatova. Během pečení roládu přelévejte výpekem. Upečenou roládu nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší.
Autorkou tohoto receptu je Svatava Vašková alias Coolinářka: „Ráda bych vám představila svou novou kuchařku Aby dětem chutnalo... 77 receptů pro celou rodinu. Jak už název napovídá, dala jsem v ní dohromady recepty, které jsou vhodné a chuťově atraktivní pro děti, ale zároveň si pochutná celá rodina včetně dospělých.“