Článek
Postup
01.
Opláchněte kuřecí játra, osušte je na papírovém ubrousku a nakrájejte je na menší kousky. Odstraňte při tom zbytky tuku, cév a tmavě zbarvené části. Cibuli nakrájejte nadrobno.
02.
V pánvi rozehřejte lžíci sádla (ideálně husího) na vyšší, ne však nejvyšší teplotu. Vsypejte cibuli a za občasného míchání ji pomalu opékejte, dokud nezačne karamelizovat a zlátnout. Potrvá to asi 10 až 15 minut.
Tip: V židovské kuchyni se často používá tzv. šmalc, kuřecí nebo husí tuk, který dodá i jednoduchým jídlům překvapivě lahodnou chuť. Můžete si ho pomalu vyškvařit z odřezků tuku a kůží, případně použít dostupnější kachní sádlo.
03.
Opečenou cibuli dejte na chvíli bokem, do uvolněné pánve přidejte ještě trochu sádla a rozehřejte ho na vyšší teplotu. Vložte játra a zprudka je opékejte, až začnou zespoda hnědnout (buďte opatrní, játra můžou prskat). Poté je obraťte, osolte a opepřete a opečte dohněda i z druhé strany. Podle velikosti kousků to bude trvat 3 až 4 minuty z každé strany.
04.
Až budou játra opečená dohněda a pevná na dotek (jeden kousek vyjměte z pánve a rozkrojte, uvnitř by měla být světle růžová), přeložte je i s tukem z pánve a opečenou cibulí do mixéru a velmi krátce nahrubo rozmixujte, postačí dva až tři pulzy.
05.
Nakonec do směsi zlehka vmíchejte najemno nastrouhaná vejce a nasekanou petrželku. Nechte v chladu rozležet alespoň dvě hodiny a podávejte stylově s macesem nebo jiným oblíbeným chlebem.
V tradiční židovské kuchyni najdete mnoho dalších inspirativních receptů na levná a rychlá jídla. Pečený bramborový kugl připomene bramboráky a chutnat vám určitě bude i nudlový kugl s tvarohem nasladko.