Článek
Köttbullar je švédské národní jídlo a vy ho možná znáte z nabídky restaurace jednoho řetězce obchodních domů s nábytkem. Jednoduše si ho můžete připravit i doma, jak ve formě tradičních kuliček, tak takto, jako sekanou.
Postup
01.
Rohlík nebo housku nakrájejte na malé kostičky a namočte do mléka. Cibuli šalotku nakrájejte najemno a orestujte ji dosklovata na másle.
02.
Nyní smíchejte kvalitní mleté maso s pečivem nasáklým mlékem. Přidejte orestovanou šalotku, vejce, mletý zázvor a nové koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte mleté), muškátový květ, sůl a pepř. Zamíchejte a tuto masovou směs nechejte v pokojové teplotě asi 20 minut odpočívat.
03.
Poté vytvarujte z masové směsi šišku a dejte ji do malého pekáče nebo zapékací mísy a lehce podlijte asi 100 ml vody. Sekanou dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 40 minut.
04.
V průběhu pečení můžete sekanou přelévat vodou tak, aby se vytvořilo přibližně 100 ml výpeku. Po upečení ho přelijte do malého hrnce, zarestujte hladkou moukou a zalijte smetanou. Ruční metlou prošlehejte, přidejte hořčici a provařte. Vznikne krémová omáčka, kterou dle chuti osolte.
05.
Sekanou nakrájejte na plátky, servírujte s bramborovou kaší přelitou naší omáčkou. Podávejte s brusinkami a nasekanou zelenou petrželkou.
Když se vám do ruky dostane mleté maso, nemusíte skončit jen u sekané nebo kuliček. Podívejte se, co všechno jde z mletého uvařit.