Hlavní obsah
3,0
(4)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Středoevropská kuchyně obecně nepatří k těm nejzdravějším, ale i zde najdete výjimky. A jednou z nich je segedínský guláš, který snadno přetavíte do odlehčené verze. Vepřové vyměňte za méně tučné krůtí, vynechejte knedlík a naopak přitvrďte s množstvím kysaného zelí, které je velice zdravé.

10 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 550 g krůtích stehen
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 list bobkového listu
  • 1 lžička kmínu
  • 5 g soli a pepře
  • 2 pytlíky kysaného zelí
  • 1 kelímek zakysané smetany
Článek

Postup

01.

Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na sádle. Mezitím odblaňte maso, pokrájejte ho na kousky o velikosti sousta, promíchejte s moukou a přidejte k cibuli. Zprudka restujte, než se maso zatáhne a ze všech stran opeče.

Tip: Mouku můžete vynechat, ale není jí zase tolik. Zajistí, že maso zůstane uvnitř šťavnaté, a zahustí omáčku.

02.

Maso s cibulí zasypejte paprikou a kmínem, promíchejte a po pár vteřinách, aby se paprika nespálila, zalijte vodou či vývarem tak, aby bylo maso stěží ponořeno. Osolte, přidejte bobkový list a pod poklicí duste asi hodinu úplně doměkka. Čas od času promíchejte a zkontrolujte, jestli maso nepotřebuje podlít.

03.

Vmíchejte scezené zelí (šťávu zatím nevylévejte) a ještě 5 až 10 minut povařte. Přidejte smetanu a dochuťte čerstvě mletým pepřem, solí či dokyselte nálevem ze zelí.

Tip na přílohu: Neoloupané, pouze odrhnuté brambory předvařte v osolené vodě, pokrájejte, přímo na plechu smíchejte s trochou oleje (výborně se hodí ten ve spreji) a soli a při 200 °C opečte v troubě dozlatova.

Načítám