Článek
Kroupy jsou tradiční součást české gastronomie, ať už jako surovina do uzené polévky, kroupových jelit, nebo právě do šouletu. Jsou zdrojem vitaminu E, minerálů a vlákniny, urychlují metabolismus a prospívají trávicí soustavě.
Postup
01.
Střední kroupy namočte přes noc do studené vody. Pak je properte v cedníku pod tekoucí vodou a dejte do osolené vody, dokud nezměknou, trvá to asi 50 minut. Hrách uvařte v jiném hrnci v osolené vodě doměkka, to bude trvat asi 25–30 minut. Pokud se voda v průběhu vaření vypaří, dolévejte ji.
02.
Na pánvi na lžíci sádla orestujte nasekanou cibuli. Pak ji smíchejte s uvařeným a slitým hrachem a kroupami, přidejte pečené či vařené kachní maso, do směsi nadrťte čerstvý česnek a přidejte majoránku.
03.
Mražený hrášek spařte v cedníku horkou vodou a zamíchejte do kroupové směsi.
04.
Zapékací mísu vytřete sádlem a směs do ní přendejte. Na povrch přidejte pár kousků sádla, zakryjte alobalem a dejte zapéct na 200 °C asi na 20 minut.
Zbyl vám hrách a nevíte, co s ním? Udělejte si smažené hrachové karbanátky nebo třeba výbornou hrachovou kaši s vídeňskou cibulí.