Článek
Šalvěj je nejen účinná léčivá bylinka, ale také vynikající voňavé koření. Zmírňuje nadýmání, a tak je dobré přidat ji k luštěninám, je skvělá k různě upraveným játrům, šalvějové máslo nabízejí k těstovinám v těch nejlepších restauracích a skvěle si rozumí i s drůbeží. Pokud se chcete opravdu vytáhnout a jídlo přivést k dokonalosti, připravte na ozdobu šalvějové chipsy: je to doslova minuta práce navíc s velkým efektem.
Postup
01.
Kuřecí prso položte na prkénko oblou stranou nahoru a naplocho ho přidržte celou dlaní. Ostrým nožem ho rozkrojte na polovinu tak, že nůž povedete rovnoběžně s prkénkem – získáte tak dva stejně vysoké tenčí plátky, kterým bude k propečení stačit pár minut. Maso osolte a opepřete z obou stran.
02.
Do větší pánve vlijte olej, přidejte lžíci másla a nechte zahřát na středním ohni. Až bude tuk horký, zlehka obalte maso v hladké mouce, přebytečnou mouku setřeste a maso opečte z obou stran dohněda, potrvá to asi 3–4 minuty z každé strany.
Tip: Jak na šalvějové chipsy? Vhoďte pár lístků šalvěje do pánve ještě před masem. Postačí jim opravdu jen pár sekund a budou krásně křupavé a pevné. Vyjměte je na papírový ubrousek (nejlépe se vám bude pracovat s kuchařskou pinzetou) a nechte odsát přebytečný tuk.
03.
Do pánve přidejte šalvěj, vlijte kuřecí vývar a odvařte všechny přípečky ze dna. Omáčku dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a už jenom krátce provařte, postačí 4–5 minut. Odstavte z ohně a nakonec nechte v omáčce rozpustit kousek studeného másla: krásně ji zahustí a vyhladí. Jako příloha se hodí těstoviny, ale postačí jenom kousek bílé bagety, kterou vytřete všechnu tu skvělou citronovou omáčku.
Máte nové brambory, olej a kousek šalvěje a nechce se vám strávit v kuchyni ani minutu navíc? Udělejte si úžasné rané brambory v šalvějovém oleji.