Článek
Postup
01.
Oloupejte kus zázvoru, velký asi jako palec, a česnek. Zázvor i česnek nastrouhejte do větší misky, přidejte všechny další suroviny na marinádu a promíchejte.
Tip: Rýžový ocet je jemnější a zdravější než klasický lihový ocet. Masu dodá asijský šmrnc, a když vaříte asijská jídla pravidelně, vyplatí se do něj investovat.
02.
Vepřovou panenku nakrájejte ostrým nožem na plátky silné maximálně 0,5 cm. Promíchejte je s marinádou a nechte chvíli odležet.
Tip: Marináda je dostatečně výrazná a maso bude chutné, i když ho moc odstát nenecháte. Ještě šťavnatější a lepší ale bude, když ho naložíte alespoň hodinu předem (naložené v lednici vydrží i 24 hodin).
03.
Ve velké pánvi rozpalte olej. Plátky masa opečte z obou stran dohněda, potrvá to jenom chviličku. Na pánev je dávejte postupně a snažte se hezky urovnat, propečou se tak rovnoměrněji. Opečené plátky dejte bokem a pokračujte, až budou všechny kousky masa hotové. Nakonec vraťte maso do pánve, přilejte i zbytek marinády a už jenom krátce prohřejte.
Tip: Na přípravu rychlých asijských jídel se nejvíc hodí sezamový olej.
04.
Podávejte s rýží, posypané sezamovými semínky a natí jarní cibulky.
Rýžový ocet a sezamový olej můžete využít i v jiných asijských receptech. Určitě zkuste čínský vepřový bůček, v ústech se jenom rozplývá, nebo nudle chow mein s kuřecím masem a zeleninou.