Hlavní obsah
3,6
(18)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tenhle recept doporučuji všem, kteří po mně chtějí tip na „něco dobrého k večeři, ale aby to bylo rychle“. Vždy má úspěch: tenké plátky vepřové panenky na asijský způsob jsou krásně šťavnaté, chutnají i dětem a hotové budou, než se uvaří rýže na přílohu.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks vepřové panenky
Marináda
  • 4 cm čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička cukru
Na dokončení a k podávání
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžičky sezamu
  • 2 stonky jarní cibulky
Článek

Postup

01.

Oloupejte kus zázvoru, velký asi jako palec, a česnek. Zázvor i česnek nastrouhejte do větší misky, přidejte všechny další suroviny na marinádu a promíchejte.

Tip: Rýžový ocet je jemnější a zdravější než klasický lihový ocet. Masu dodá asijský šmrnc, a když vaříte asijská jídla pravidelně, vyplatí se do něj investovat.

02.

Vepřovou panenku nakrájejte ostrým nožem na plátky silné maximálně 0,5 cm. Promíchejte je s marinádou a nechte chvíli odležet.

Tip: Marináda je dostatečně výrazná a maso bude chutné, i když ho moc odstát nenecháte. Ještě šťavnatější a lepší ale bude, když ho naložíte alespoň hodinu předem (naložené v lednici vydrží i 24 hodin).

03.

Ve velké pánvi rozpalte olej. Plátky masa opečte z obou stran dohněda, potrvá to jenom chviličku. Na pánev je dávejte postupně a snažte se hezky urovnat, propečou se tak rovnoměrněji. Opečené plátky dejte bokem a pokračujte, až budou všechny kousky masa hotové. Nakonec vraťte maso do pánve, přilejte i zbytek marinády a už jenom krátce prohřejte.

Tip: Na přípravu rychlých asijských jídel se nejvíc hodí sezamový olej.

04.

Podávejte s rýží, posypané sezamovými semínky a natí jarní cibulky.

Rýžový ocet a sezamový olej můžete využít i v jiných asijských receptech. Určitě zkuste čínský vepřový bůček, v ústech se jenom rozplývá, nebo nudle chow mein s kuřecím masem a zeleninou.

Načítám