Hlavní obsah
3,3
(4)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Nejlepší maso je ze svalů, které jsou nejvíc v pohybu. Proto jsou tak skvělá třeba líčka nebo právě oháňka. Zkuste z ní připravit nejen obvyklý vývar, ale třeba i výborné ragú s červeným vínem.

20 min.
Příprava
1 hod., 40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g hovězí oháňka
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 1 ks cibule
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 2 lžičky koření na divočinu
  • 250 ml suchého červeného vína
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 5 ks čerstvých žampionů
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce brusinkové zavařeniny
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička pepře
Článek

Při současných cenách energií je dlouhé vaření docela luxus, proto si v tomto receptu pomožte tlakovým hrncem, který nejen přípravu masa urychlí, ale zaručí i jeho měkkost.

Postup

01.

Nasekanou hovězí oháňku omyjte, osolte a opepřete. Na sádle ji v otevřeném tlakovém hrnci opečte a pak ji vyndejte.

02.

Na výpeku krátce orestujte nasekanou cibuli a celé stroužky česneku. Přidejte kostičky kořenové zeleniny a společně restujte, dokud zelenina nezačne zlátnout.

03.

Maso vraťte do hrnce a smíchejte se zeleninou. Přidejte bylinky, koření a dvě špetky soli. Obsah hrnce zalijte vínem a vývarem, tlakový hrnec zavřete a dejte vařit na mírný plamen asi na 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.

04.

Maso vyndejte z hrnce a zeleninu propasírujte. Omáčku dochuťte brusinkovým džemem. Nakonec do horké omáčky zamíchejte vrchovatou lžíci studeného másla pro zjemnění.

05.

Žampiony nakrájejte na čtvrtky, orestujte na másle a osolte. Pak je buď přidejte přímo do ragú, nebo servírujte na každé porci zvlášť. Ideální přílohou k ragú je bramborová kaše.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie12 009,95 kJ
Bílkoviny187,39 g
Tuky188,52 g
Sacharidy103,63 g
Sůl29,69 g
SAFA98,34 g
Vláknina20,89 g
Cukry22,71 g
Související témata:
Hovězí na červeném víně

Načítám