Článek
Pštrosí nebo také skotská vejce jsou pokrmem z mletého masa rozšířeným po celé Evropě. V Belgii a Anglii je můžete najít i pod názvem ptačí hnízda. Také se často servírují studená jako součást piknikového menu.
Postup
01.
Nejprve si uvařte 5 vajec natvrdo. Vložte je do vroucí vody s trochou soli a octa (budou se tak lépe loupat) a pro lehce tekoucí žloutek vařte 6,5 minuty. Poté je ihned vyndejte do mísy se studenou vodou a ledem a nechte asi 10 minut vychladnout. Délku vaření můžete upravit podle toho, jak máte vajíčka rádi.
02.
Mezitím si připravte mleté maso, které osolte, opepřete, smíchejte s 1 syrovým vejcem, nasekanou petrželí a dijonskou hořčicí. Rozdělte si ho na pět částí a vraťte se k vejcím natvrdo, která už můžete oloupat.
03.
Vajíčka lehce obalte v mouce, aby na nich maso lépe drželo, a každé do něj opatrně zabalte – navlhčenýma rukama z masa nejprve vytvořte placičku a poté ji okolo vejce pořádně uhlaďte.
04.
Nyní karbanátky obalte v klasickém trojobalu: nejprve hladká mouka, pak vajíčko rozšlehané s trochou mléka a nakonec strouhanka.
05.
Pozvolna smažte v co nejmenší pánvi – měly by se vám do ní vejít všechny porce a olej by měl dosahovat skoro do poloviny karbanátků. Když jsou z obou stran zlatavé, nechte je chvilku okapat na papírové utěrce a podávejte s kyselou okurkou a bramborovou kaší.
Nejlepší velikonoční recepty
Nejlepší recepty na mazanec: