Článek
Ze surovin na nádivku v rozpisu upečete buď jeden menší pekáček, dvanáct zábavných nádivkových muffinů, nebo vám vystačí na naplnění jedné kuřecí rolády a 6 muffinů.
Postup
01.
Na nádivku zalijte hrst hub vařicí vodou a nechte je alespoň 15–20 minut změknout. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte ji na troše oleje dosklovata. Přidejte vyždímané houby nakrájené na menší kousky, osolte, opepřete a společně s cibulí je restujte, než začne cibule lehounce zlátnout. Odstavte a nechte zchladnout.
Tip: Tenhle krok se zdá být zbytečný (cibule i houby se přece budou ještě péct), ve výsledné chuti je ale opravdu znát a nádivka s opečenou cibulí je o třídu lepší.
02.
Starší pečivo nakrájejte na kostičky, zalijte ho mlékem a nechte nasáknout. Přidejte vejce, na malé kostičky nakrájenou prorostlou slaninu, nasekané kaštany a opečenou cibuli s houbami. Osolte, opepřete, přidejte nasekanou petrželovou nať a tymián a dobře promíchejte.
Tip: Jedlé kaštany můžete koupit syrové i se slupkou a doma je upéct v troubě, můžete ja také uvařit. Těžko se ale loupou a upečené kousky obvykle za horka putují rovnou do úst. Na vaření a pečení proto ráda používám předvařené vakuované kaštany.
03.
Vykostěte kuře na roládu (z odřezků a kostí začněte rovnou připravovat vývar, bude se vám hodit na podlévání). Vykostěné kuře rozložte na větší kus potravinářské fólie kůží dolů, vyšší maso z prsou ostrým nožem seřízněte a přiložte tam, kde je naopak vrstva masa nižší. Zlehka osolte, opepřete a poklaďte připravenou nádivkou. Zprava a zleva kousek masa přeložte přes nádivku a pomocí fólie opatrně zaviňte a utáhněte.
Tip: Vykostit kuře na roládu zvládnete díky našemu návodu (a s ostrým nožem). Když se to jednou naučíte, nejenom, že budete za kuchařskou hvězdu, ale dokážete také z jednoho kuřete připravit slavnostní jídlo asi pro osm lidí.
04.
Utaženou roládu poklaďte delšími plátky slaniny, na několika místech zajistěte provázkem a opatrně vložte do pekáče. Podlijte dvěma sběračkami vývaru a vložte do trouby rozpálené na 180 °C. Pečte za občasného podlévání asi hodinu, případně přilejte ještě trochu vývaru.
Tip: Zbytek nádivky vložte do papírových košíčků na muffiny a pečte společně s nádivkou (postačí jim 40 až 45 minut, nezapomeňte je včas vytáhnout).
05.
Upečenou roládu nechte alespoň 15 minut odpočinout pod alobalem a poté krájejte ostrým nožem na úhledné plátky. Na talíř přidejte i muffin z nádivky a přelijte ho jemnou vypečenou šťávou. Jako příloha se hodí i bramborová kaše.
Víte, že z vařených kaštanů můžete připravit i netradiční nepečené cukroví nebo vláčný dortík bez mouky?