Článek
Postup
01.
Kořenovou zeleninu a cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kostky, krůtí maso opláchněte, dobře osušte a také ho nakrájejte na kostky o velikosti sousta. Loupané mandle nahrubo nasekejte.
02.
Nasucho rozpalte vyšší pánev, ke které máte pokličku. Mandle krátce opečte, až se rozvoní a začnou zlátnout. Sesypejte je na talířek bokem a pánev vytřete suchou papírovou utěrkou.
Tip: Místo mandlí můžete použít nesolené arašídy nebo dražší, ale nesmírně chutné piniové oříšky.
03.
Pánev vraťte na oheň, přidejte trochu oleje a krátce opečte kořenovou zeleninu. Po chvíli přidejte i cibuli a orestujte ji dosklovata. Až začne cibule měknout, vložte do pánve krůtí maso, osolte, opepřete a za občasného míchání ho opečte do světle hnědé barvy.
04.
Až se odpaří tekutina, kterou pustilo maso, a v pánvi zůstane znovu jenom olej, přidejte ajvar (podle chuti zvolte jemnou nebo ostřejší verzi) a krátce ho rozmíchejte v horkém tuku.
05.
Přisypejte rýži a za stálého míchání ji krátce opečte v ochuceném základu, až se všechna zrnka obalí tukem. Přilijte vodu (nebo ještě líp jednoduchý vývar), přiklopte pokličkou, stáhněte plamen na mírný a zvolna duste 18 minut. Poté plamen vypněte a nechte pod pokličkou krátce dojít. Před podáváním posypejte opečenými mandlemi a najemno nasekanou zelenou natí.
Tip: Ke konci vaření můžete přidat hrst mraženého hrášku nebo dvě až tři lžíce vařené cizrny (ta je v tomhle jídle opravdu výborná, zkuste to).
V tomto období přidávám k jídlu ráda misku kvašené zeleniny, dodá tělu vlákninu i vitaminy a pomůže přečkat zimu ve zdraví. Na domácí kysané zelí vám postačí tři ingredience, ale zkvasit můžete i jinou zeleninu.