Článek
Postup
01.
Oloupejte cibuli (použijte jednu opravdu velkou, nebo dvě menší) a nakrájejte ji na půlkolečka. Oloupejte také česnek a stroužky nakrájejte podélně na třetiny – použijete je na špikování masa. Video: Jak na správné špikování masa?
02.
Maso omyjte, osušte a důkladně osolte a opepřete ze všech stran. Ostrým nožem do něj udělejte několik mělkých zářezů a do každého vtiskněte kousek česneku a čerstvého tymiánu.
03.
04.
Zhruba po 45 minutách maso odklopte a teplotu zvyšte na 200 °C. Zkontrolujte množství výpeku a případně podlijte malým množství vody. Pečte ještě asi 15–20 minut, až se maso krásně zbarví a bude zcela měkké. Během této fáze maso občas polijte výpekem. Podávejte s dobrým chlebem a kyselými okurkami „na obíračku“, nebo s knedlíkem a zelím.
Vepřové ocásky můžete také nejdřív vykostit a maso použít stejně jako vepřovou plec, nebo kýtu. Připravíte z něj skvělý segedínský guláš, jednoduché rizoto z trouby nebo vepřový perkelt. Vývar pak může obohatit různé syté polévky.
Vaříme levně
Chcete ušetřit při vaření, ale zároveň nechcete nic ošidit? Máme pro vás řadu receptů na chutná, vyvážená jídla, která nezruinují rodinný rozpočet. Skvělou inspirací vám bude levný jídelníček na celý týden, v němž jedna porce vyšla na 30 korun. Připravily jsme v něm následující recepty: