Hlavní obsah
4,3
(8)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Až narazíte u řezníka na hezké vepřové ocásky, určitě je berte. Bývají za dobrou cenu a najdete na nich spoustu křehkého šťavnatého masa, které můžete připravit na mnoho způsobů. Nejjednodušší je upéct je v celku na troše cibule a česneku.

10 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 kus
  • 1 ks vepřových ocásků
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Oloupejte cibuli (použijte jednu opravdu velkou, nebo dvě menší) a nakrájejte ji na půlkolečka. Oloupejte také česnek a stroužky nakrájejte podélně na třetiny – použijete je na špikování masa. Video: Jak na správné špikování masa?

02.

Maso omyjte, osušte a důkladně osolte a opepřete ze všech stran. Ostrým nožem do něj udělejte několik mělkých zářezů a do každého vtiskněte kousek česneku a čerstvého tymiánu.

03.

Do pekáče dejte pořádnou lžíci sádla a na dno rozložte připravenou cibuli a zbytek tymiánu. Na cibuli položte maso, pekáč přiklopte (nebo maso alespoň přikryjte alobalem) a pečte při teplotě 160 °C asi 40 až 50 minut – podle velikosti ocásku.

04.

Zhruba po 45 minutách maso odklopte a teplotu zvyšte na 200 °C. Zkontrolujte množství výpeku a případně podlijte malým množství vody. Pečte ještě asi 15–20 minut, až se maso krásně zbarví a bude zcela měkké. Během této fáze maso občas polijte výpekem. Podávejte s dobrým chlebem a kyselými okurkami „na obíračku“, nebo s knedlíkem a zelím.

Vepřové ocásky můžete také nejdřív vykostit a maso použít stejně jako vepřovou plec, nebo kýtu. Připravíte z něj skvělý segedínský guláš, jednoduché rizoto z trouby nebo vepřový perkelt. Vývar pak může obohatit různé syté polévky.

Vaříme levně

Chcete ušetřit při vaření, ale zároveň nechcete nic ošidit? Máme pro vás řadu receptů na chutná, vyvážená jídla, která nezruinují rodinný rozpočet. Skvělou inspirací vám bude levný jídelníček na celý týden, v němž jedna porce vyšla na 30 korun. Připravily jsme v něm následující recepty:

Načítám