Článek
Postup
01.
Předehřejte troubu na 200 °C a pekáček vyložte papírem na pečení, brambory a maso se vám tak nepřichytí. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky, opláchněte a pořádně osušte. Na plechu je pokapejte olejem (dvě lžíce nechte bokem), posypejte celým kmínem a dobře promíchejte (ještě nesolte). Plech vložte do trouby a připravte si kuře.
Tip: Kmín je koření, bez kterého si českou kuchyni nedokážeme představit. Kromě důvěrně známé chuti také pomůže proti nadýmání a ulehčí trávení.
02.
Zatímco se brambory pečou, vykostěte kuřecí stehna. Rychleji a rovnoměrněji se propečou, a navíc získáte kůžičku křupavou po celém povrchu (kosti si odložte do vývaru). Maso z obou stran osolte a okořeňte (můžete použít jakékoliv oblíbené koření na kuře).
03.
Asi po dvaceti minutách vytáhněte z trouby plech s bramborami. Jemně je promíchejte a vytvořte mezi nimi prostor na připravené kuře. Na každý kousek masa položte plátek másla a pekáč znovu vložte do trouby. Pečte ještě asi 10 minut na 200 °C, poté teplotu stáhněte na 180 °C.
04.
Z kapustiček odřízněte spodní část košťálu, odstraňte pár vrchních lístků a rozkrojte je na polovinu. V menší míse je zakápněte olejem a trochou sójové omáčky, velmi zlehka osolte a opepřete a dobře promíchejte.
05.
Až se bude kuře péct asi 20 minut (a brambory téměř 45 minut), přidejte na plech připravené ochucené kapustičky (teď zlehka osolte i brambory) a pečte posledních 15 minut. Poté by měly být brambory opečené dohněda, maso šťavnaté a kapustičky křupavé. Jídlo nechte krátce odpočinout a podávejte se lžící dobré domácí majonézy.
Na podzim a v zimě přidávám téměř ke každému jídlu malou misku kvašené zeleniny na posílení imunity. To nejlepší kvašené zelí ze tří ingrediencí připravíte bez problémů i v panelákové kuchyni.