Hlavní obsah
4,8
(4)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Nebojíte se zašpinit si prsty? Tak tohle je přesně pro vás! Šťavnatá vepřová žebírka pečená na medu jsou jídlo, které vyžaduje trošku trpělivosti, ale výsledek za to stojí. Marinovaná v sójovce, česneku a koření se pečou do krásně zlaté kůrky, kterou prostě nejde jen tak nechat na talíři.

20 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 1 kg vepřových žeber
  • 8 stroužků česneku
  • 60 ml sójové omáčky
  • 1 lžička zázvoru
  • 2 lžíce medu
  • 1 špetka bílého pepře
  • 1 sáček grilovacího koření
Na potření
  • 3 lžíce medu
Článek

Nejste tolik „medoví“? Klidně med vynechejte. Masu to nijak neuškodí, jen krustička při pečení nebude tolik křupavá.

Postup

01.

Ze všeho nejdřív si připravte marinádu. Stroužky česneku nasekejte najemno a smíchejte je v míse se sójovou omáčkou, zázvorem, medem, pepřem a grilovacím kořením. Do směsi naložte žebírka a nechte je přes noc marinovat.

Tip: Pokud používáte grilovací koření bez soli, přidejte sůl do marinády.

02.

Troubu předehřejte na 175 °c. Žebra i s marinádou přeložte do pekáče, mírně podlijte vodou a pečte asi 60 až 90 minut, než je maso úplně měkké. Během této doby žebra několikrát otočte a přelijte výpekem.

03.

Před dopečením žebra potřete medem a ještě chvíli pečte – vytvoří se karamelová krusta. Trvá to jen pár minut.

Jste milovníci pečeného masa? Vybrali jsme pro vás hned 50 nejlepších receptů na pečínky.

Načítám