Hlavní obsah
2,5
(4)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Plech s podzimní pečenou zeleninou je skvělá a rychlá večeře, kterou můžete obměňovat podle své chuti a stavu zásob. Když přidáte pár dobrých klobásek a krajíc opečeného chleba, rádi si přidají i ti nejkonzervativnější strávníci.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 1/2 kg dýně
  • 200 g růžičkové kapusty
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks žluté papriky
  • 3 ks červené cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 6 ks světlých grilovacích klobásek
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 200 °C. Dýni omyjte, osušte, rozpulte, vydlabejte vláknitý střed se semínky a nakrájejte ji i se slupkou na půlměsíčky.

Tip: Vydlabanou dužinu z dýně nevyhazujte: semínka pečlivě oddělte a vysušte, zbytek můžete přidat například do vývaru.

02.

Z kapustiček odstraňte ovadlé listy (také je můžete přidat do vývaru), z paprik jádřince, cibuli oloupejte a všechnu zeleninu nakrájejte na podobně velké kusy.

Tip: Na plech můžete přidat téměř jakoukoliv pevnější zeleninu: květák, celer, pastinák, brambory, řepu, mrkev, pevnější listy zelí. Přihodit můžete pár hub i jablko. Kouzlit lze i s bylinkami a kořením.

03.

Nakrájenou zeleninu rozložte na plech, zastříkněte ji olejem, osolte, opepřete a přidejte bylinky. Zlehka ji prohrábněte obracečkou (nebo rukama), aby se všechny kousky dobře obalily olejem a kořením a rozprostřete ji na plech v jedné vrstvě.

04.

Na zeleninu rozložte klobásky a plech vložte do trouby. Pečte 25-35 minut, až zelenina změkne a klobásky budou opečené dozlatova. Podávejte s opečeným chlebem nebo jemnou bramborovou kaší.

Tip: Já si pečenou zeleninu na talíři ráda ještě zastříknu citronovou šťávou nebo kapkou dobrého octa.

Bude růžičková kapusta první zelenina, kterou v receptu vyměníte, nebo ji naopak milujete? Pro ty druhé je tady inspirace na nejlepší recepty z růžičkové kapusty.

Energetická hodnota celkem - 3 porce
Energie10 705,28 kJ
Bílkoviny90,16 g
Tuky194,35 g
Sacharidy125,6 g
Sůl15,79 g
SAFA55,63 g
Vláknina28,43 g
Cukry58,2 g

Načítám