Článek
Se žampiony u vás doma nezabodujete? Můžete je klidně vynechat anebo místo nich přidejte například červenou papriku. Ať už si zvolíte jakoukoliv cestu, milovníci pikantních chutí by neměli zapomenout na chilli. Čerstvou, najemno nakrájenou papričku anebo mleté chilli přidejte do pánve ve chvíli, kdy přidáváte i koriandr s rozmarýnem. Pro vyšší intenzitu vůně rozmarýnu můžete přidat k masu pár snítek čerstvé bylinky.
Postup
01.
Kuřecí stehna ze všech stran osolte a opepřete. Připravte si pánev: nejlépe litinovou, kterou můžete vkládat do trouby. Do pánve vlijte 2 lžíce oleje a kuře 10 až 15 minut opékejte dozlatova ze strany, kde je kůže.
02.
Kuřecí stehna přendejte na talíř kůží nahoru. Do pánve vsypejte nadrobno nakrájenou cibuli a žampiony. Ty můžete nechat v celku, pokud jsou drobnější, anebo je překrojte napůl. Míchejte asi 2 minuty, dokud cibule nezesklovatí.
03.
Do pánve přidejte najemno nakrájený česnek, koriandr, rozmarýn, protlak a chvíli míchejte. Do minuty podlijte vínem a dál míchejte asi minutu až dvě. Do pánve přidejte loupaná rajčata, vývar, bobkový list, osolte a opepřete a promíchejte. Co byste měli vědět o vaření s vínem?
04.
Kuřecí stehna vraťte zpět do pánve, tentokrát kůží vzhůru. Pánev vložte do trouby a při 180 °C pečte hodinu. Před servírováním posypejte nadrobno nakrájenou petrželkou.
S čím stehna servírovat? Skvěle se k pokrmu hodí rýže, dobrý domácí chleba či pečivo anebo nadýchané bramborové knedlíky. Zkusit můžete bezlepkové bramborové knedlíčky nebo tradiční karlovarský knedlík.