Hlavní obsah
3,7
(21)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Znáte pavlišovský nebo také úpický řízek? Tento zvláštně kombinovaný pokrm je v Královéhradeckém kraji dost oblíbený. Jedná se o vepřový řízek v trojobalu s knedlíkem a kysaným zelím. Jednoduše řečeno knedlo-řízko-zelo.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Maso
  • 600 g krkovice
  • 6 lžic strouhanky
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce soli
  • 100 g tuku
Jednoduchý houskový knedlík
  • 230 g polohrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • 120 ml vody
  • 1 ks housky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
Zelí
  • 250 g kysaného zelí
  • 1 špetka kmínu
  • 2 lžíce sádla
  • 1/2 ks cibule
Článek

Postup:

01.

Plátky vepřové krkovice naklepejte a osolte. Housku či rohlík nakrájejte na kostičky.

02.

Ke správnému pavlišovskému řízku patří čistě podušené kysané zelí, ne sladké, zahuštěné jíškou. Zelí dejte do menšího hrnce, podlijte ho asi 70 ml vody, přidejte kmín a dejte vařit na cca 20 minut pod pokličkou.

03.

Mezitím, kdy se vaří zelí, obalte nasolené řízky v kasickém trojobalu - hladké mouce, rozšlehaném vejci se špetkou soli a strouhance.

04.

Teď je čas na knedlík. Do mísy nasypte polohrubou mouku s práškem do pečiva, přidejte vejce, nakrájené pečivo a vlažnou vodu. Uhněťte těsto.

05.

Z těsta vytvarujte šišku knedlíku, který dejte vařit do dostatečného množství vroucí vody se lžičkou soli na 25 minut. Pak knedlík z vody vyndejte a nakrájejte ho nití na plátky.

06.

Řízky smažte na velké pánvi na vrstvě rozpáleného tuku (přepuštěné máslo či vepřové sádlo), maso by mělo v tuku plavat, pak se vytvoří charakteristicky zvlněná křupavá kůrčička.

Foto: Svatava Vašková

Smažené řízky servírujte s knedlíkem a dušeným kysaným zelím, přelité tukem a posypané smaženou cibulkou Foto: Svatava Vašková

07.

Těsně před podáváním dozlatova osmažte na sádle najemno nasekanou cibuli.

Načítám