Článek
Postup:
01.
Plátky vepřové krkovice naklepejte a osolte. Housku či rohlík nakrájejte na kostičky.
02.
Ke správnému pavlišovskému řízku patří čistě podušené kysané zelí, ne sladké, zahuštěné jíškou. Zelí dejte do menšího hrnce, podlijte ho asi 70 ml vody, přidejte kmín a dejte vařit na cca 20 minut pod pokličkou.
03.
Mezitím, kdy se vaří zelí, obalte nasolené řízky v kasickém trojobalu - hladké mouce, rozšlehaném vejci se špetkou soli a strouhance.
04.
Teď je čas na knedlík. Do mísy nasypte polohrubou mouku s práškem do pečiva, přidejte vejce, nakrájené pečivo a vlažnou vodu. Uhněťte těsto.
05.
Z těsta vytvarujte šišku knedlíku, který dejte vařit do dostatečného množství vroucí vody se lžičkou soli na 25 minut. Pak knedlík z vody vyndejte a nakrájejte ho nití na plátky.
06.
Řízky smažte na velké pánvi na vrstvě rozpáleného tuku (přepuštěné máslo či vepřové sádlo), maso by mělo v tuku plavat, pak se vytvoří charakteristicky zvlněná křupavá kůrčička.
07.
Těsně před podáváním dozlatova osmažte na sádle najemno nasekanou cibuli.
Zkuste také jednoduché řízky z trouby nebo cordon bleu - plněnou kuřecí kapsu