Článek
Postup
01.
Slaninu nakrájejte na kostičky, vložte na pánev a vypečte přebytečný tuk. Toastový chleba nakrájejte na středně velké kostičky, usuště v pár minut v troubě při 180 °C a dejte do mísy. a asi 1/2 ho dejte do mísy. Přidejte nahrubo nakrájenou červenou cibuli, nahrubo pokrájené jarní cibulky s natí nebo kopřivy a opečenou slaninu. Pak přilijte žloutky vejce a mléko a podle chuti osolte, opepřete a přidejte bylinky. Vše promíchejte, až vznikne hustá kaše a poté jemně zapracujte bílkový sníh.
02.
Mezitím zapékací misku nebo plech vymažte olejem. Druhou polovinu nakrájeného toastového chleba do těsta přimíchejte úplně na závěr, aby se kostičky nerozmočily a vytvořily nádivce strukturu. Nádivku dejte do pekáčku a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 40 minut dozlatova. Když je špejle po zapíchnutí do nádivky suchá, máte hotovo! Je skvělá jak teplá, tak i druhý den studená – třeba ke svačině.
Velikonoce
Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.
K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazance a beránka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.
Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?