Hlavní obsah
2,9
(8)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Než přijde postní období, potěšte se oblíbenou českou klasikou. Měkké maso a spousta lahodné šťávy na přelití nadýchaných knedlíků: moravský vrabec se zelím se neomrzí.

30 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Maso
  • 1 kg vepřové plece
  • 3 ks cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
Kynutý knedlík
  • 250 ml mléka
  • 1/4 kostky droždí
  • 500 g hrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
Dušené zelí
  • 1 lžíce sádla
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce cukru krupice
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 160 °C. Cibuli nakrájejte nadrobno, maso na větší kostky. Maso osolte, opepřete, přidejte k němu prolisovaný česnek a drcený kmín a důkladně je vmasírujte do masa. Zvolte ideálně větší těžší kastrol s poklicí, který můžete používat v troubě i na sporáku. Dospod rozprostřete cibuli a na ni rozložte ochucené kousky masa. Přidejte pořádnou lžíci sádla, podlijte 1,5 dcl vody a přiklopený kastrol vložte do trouby.

02.

Pečte přiklopené cca 45-50 minut, poté odklopte a pečte dál, až bude maso zcela měkké a opečené do lákavé barvy, potrvá to dalších asi 45 minut. V této fázi maso občas promíchejte a případně podlijte vodou.

03.

Až bude maso měkké, přemístěte kastrol na sporák. Kousky pečeného masa přeložte na chvíli bokem a na středně silném ohni nechte ze základu odvařit všechnu vodu. Až na dně zbude jenom cibule s tukem, zaprašte ji hladkou moukou a dobře ji v tuku rozmíchejte. Přilejte cca 500 ml vody, znovu dobře rozmíchejte, a na mírném ohni nechte za občasného míchání mouku provařit asi 20 minut. Poté do hrnce vraťte maso a společně prohřejte.

04.

Na knedlíky zahřejte mléko na teplotu těla. Rozdrobte do něj droždí, přidejte malou lžičku cukru a nechte krátce vzejít kvásek. V mezičase prosejte do mísy robota mouku, přidejte sůl a metličkou dobře promíchejte. Přidejte vejce a vzešlý kvásek a vypracujte hladké nelepivé těsto. Nechte ho pod utěrkou kynout asi 40 minut, poté propracujte a uválejte z něj dvě šišky knedlíků. Znovu je nechte pod utěrkou asi 15 minut nakynout.

05.

Zatímco knedlíky kynou, přiveďte ve velkém hrnci k varu dostatečné množství osolené vody. Do vařící vody opatrně vložte knedlíky a mírným varem vařte cca 18-20 minut, v polovině času je obraťte. Uvařené knedlíky vyberte z vody a ihned je propíchejte špejlí nebo špízovou jehlou, aby se nezapařily.

Tip: Pokud máte dostatečně velký hrnec a pařáček, uvařte knedlíky v páře, budou ještě nadýchanější. Já používám hrnec wok: má dostatečně velký průměr na dva knedlíky a správně vyboulenou poklici. Knedlíky připravované v páře nemusíte v polovině varu obracet, nezapomeňte je ale také nakonec propíchat.

06.

Na jednoduché dušené kysané zelí nakrájejte cibuli nadrobno. Na vyšší, ne však nejvyšší teplotě (stupeň 8 z 10) ji za občasného míchání smažte na sádle do doby, než začne zvolna zlátnout. Poté ji zaprašte moukou, mouku také krátce osmahněte a zalijte 2 dcl vody. Dobře rozmíchejte a přidejte scezené a okapané zelí (lák zachyťte a uchovejte) a kmín. Pod pokličkou za občasného míchání zvolna duste asi 25-30 minut. Ochutnejte a případně dotáhněte trochou cukru nebo lákem ze zelí.

Netroufáte si na kynuté těsto, přesto se domácích knedlíků nechcete vzdát? Zkuste hrníčkovou variantu (a může být i nízkokalorická) nebo nadýchané karlovarské knedlíky.

Načítám