Článek
Přípravu tohoto skvělého jídla podstatně usnadní a urychlí kupovaná pasta na massamanské kari: najdete ji běžně v obchodech. Bývá bez konzervantů a barviv, není příliš drahá a skvělé thajské jídlo bude otázkou chviličky. A pokud máte rádi výzvy, můžete si ji zkusit připravit doma.
RECEPT NA DOMÁCÍ PASTU NA MASSAMAN KARI: Do mixéru dejte 7 nahrubo nakrájených chilli papriček, jednu malou nakrájenou šalotku, 5 stroužků česneku, citronovou trávu a dvě lžíce oddenku čerstvého galgánu a rozmixujte je na pastu (přidat můžete i dvě lžíce buráků). Na pánvi nasucho osmahněte 1 lžičku římského kmínu, 1 lžičku semínek koriandru, 2 hřebíčky a 6 kuliček černého pepře a poté je umelte na jemný prášek. Přidejte lžičku soli, lžičku cukru a dvě lžíce oleje a dobře promíchejte s rozmixovanou směsí. Přidat můžete i lžičku krevetové pasty.
Postup
01.
Vykostěná kuřecí stehna bez kůže a oloupané brambory nakrájejte na kostky cca 3 × 3 cm, cibuli nakrájejte na půlkolečka.
Tip: Místo kuřecího masa můžete použít i hovězí, skopové nebo krevety a pro bezmasou variantu na kostky nakrájené tofu.
02.
Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej, vsypejte cibuli a orestujte ji dosklovata. Poté přidejte maso, osolte a také ho ze všech stran opečte. Až bude maso opečené, přidejte kari pastu a krátce ji rozmíchejte v horkém tuku, až se hezky rozvoní.
03.
Do pánve vlijte kokosové mléko, plechovku ještě naplňte vodou zhruba do tří čtvrtin a vlijte ji do pánve. Směs dobře promíchejte, přidejte brambory, skořici, badyán a hřebíček a přiveďte k varu. Stáhněte plamen na velmi mírný a povařte asi 15–20 minut, až brambory změknou a omáčka mírně zhoustne, občas promíchejte.
04.
Chuť dotáhněte rybí omáčkou, limetkovou (či citronovou) šťávou a případně i trochou cukru. Odstavte a podávejte ihned s rýží a čerstvým koriandrem. Videonávod: Jak správně uvařit rýži?
Tip: Na posledních pět minut můžete do hrnce přidat i hrst cherry rajčat.
Domácí kari pasty hrají důležitou roli v celé Asii, receptů na ně je tolik, kolik je kuchařů. Nám prozradila recept na domácí indickou kari pastu Valijah Rashidová, autorka knih o indické kuchyni a lektorka kurzů vaření.