Hlavní obsah
5,0
(5)
Foto: Tomáš Rubín, Proženy.cz

Foto: Tomáš Rubín, Proženy.cz

Lehce pikantní kari s kousky masa a bramborami patří mezi nejoblíbenější pokrmy thajské kuchyně. Husté voňavé jídlo s bohatou omáčkou s jemnými tóny hřebíčku, badyánu a skořice se nejčastěji podává s rýží a na stole může být za půl hodiny.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 4 ks horních kuřecích stehen
  • 500 g brambor
  • 1 ks cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce kari pasty massaman
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 ks celé skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 2 ks hřebíčku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1,5 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička rybí omáčky
K podávání
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Článek

Přípravu tohoto skvělého jídla podstatně usnadní a urychlí kupovaná pasta na massamanské kari: najdete ji běžně v obchodech. Bývá bez konzervantů a barviv, není příliš drahá a skvělé thajské jídlo bude otázkou chviličky. A pokud máte rádi výzvy, můžete si ji zkusit připravit doma.

RECEPT NA DOMÁCÍ PASTU NA MASSAMAN KARI: Do mixéru dejte 7 nahrubo nakrájených chilli papriček, jednu malou nakrájenou šalotku, 5 stroužků česneku, citronovou trávu a dvě lžíce oddenku čerstvého galgánu a rozmixujte je na pastu (přidat můžete i dvě lžíce buráků). Na pánvi nasucho osmahněte 1 lžičku římského kmínu, 1 lžičku semínek koriandru, 2 hřebíčky a 6 kuliček černého pepře a poté je umelte na jemný prášek. Přidejte lžičku soli, lžičku cukru a dvě lžíce oleje a dobře promíchejte s rozmixovanou směsí. Přidat můžete i lžičku krevetové pasty.

Postup

01.

Vykostěná kuřecí stehna bez kůže a oloupané brambory nakrájejte na kostky cca 3 × 3 cm, cibuli nakrájejte na půlkolečka.

Tip: Místo kuřecího masa můžete použít i hovězí, skopové nebo krevety a pro bezmasou variantu na kostky nakrájené tofu.

02.

Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej, vsypejte cibuli a orestujte ji dosklovata. Poté přidejte maso, osolte a také ho ze všech stran opečte. Až bude maso opečené, přidejte kari pastu a krátce ji rozmíchejte v horkém tuku, až se hezky rozvoní.

03.

Do pánve vlijte kokosové mléko, plechovku ještě naplňte vodou zhruba do tří čtvrtin a vlijte ji do pánve. Směs dobře promíchejte, přidejte brambory, skořici, badyán a hřebíček a přiveďte k varu. Stáhněte plamen na velmi mírný a povařte asi 15–20 minut, až brambory změknou a omáčka mírně zhoustne, občas promíchejte.

04.

Chuť dotáhněte rybí omáčkou, limetkovou (či citronovou) šťávou a případně i trochou cukru. Odstavte a podávejte ihned s rýží a čerstvým koriandrem. Videonávod: Jak správně uvařit rýži?

Tip: Na posledních pět minut můžete do hrnce přidat i hrst cherry rajčat.

Domácí kari pasty hrají důležitou roli v celé Asii, receptů na ně je tolik, kolik je kuchařů. Nám prozradila recept na domácí indickou kari pastu Valijah Rashidová, autorka knih o indické kuchyni a lektorka kurzů vaření.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie12 227,95 kJ
Bílkoviny119,83 g
Tuky222,78 g
Sacharidy106,02 g
Sůl5,96 g
SAFA117,16 g
Vláknina17,32 g
Cukry23,83 g

Načítám