Článek
Postup
1. Masové závitky
01.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka. V pánvi rozehřejte máslo a cibuli začněte restovat. Po chvilce osolte, opepřete a poprašte cukrem. Přilijte ocet, zamíchejte a dále restujte až do zkaramelizování. Poté cibuli přendejte do misky a nechte zcela vychladnout.
02.
Oba druhy masa nakrájejte na menší kousky a umelte v mlýnku na hrubém nástavci. Umleté maso dejte do mísy, přidejte opečenou cibuli a najemno nasekané bylinky. Osolte, opepřete a dobře promíchejte.
03.
V menší misce rozšlehejte vejce. Filo těsto nařežte na pláty velké přibližně 25 × 18 cm. Obdélník těsta pak položte na pracovní plochu. Na kratší okraj blíž k vám dejte kousek masové náplně, kterou jste předtím vytvarovali do válečku. Náplně nedávejte příliš mnoho – po stranách by měly zůstat alespoň 2 cm volného těsta. Podélné strany potřete vejcem a přeložte je na náplň tak, abyste zakryli nejprve konce masového válečku. Znova je pomažte vejcem. Potřete i všechny zbylé části těsta kde není náplň. Poté závitek zarolujte. Pokračujte tak, až spotřebujete celé těsto. Závitky smažte dozlatova v oleji rozpáleném na 160–180 °C. Tip: Jak vyrobit domácí těsto filo?
2. Salát tzatziki
01.
Okurku oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Dejte do misky, osolte a nechte stranou přibližně 10 minut. Poté okurku přes plátýnko nebo gázu vymačkejte, abyste se zbavili co nejvíce tekutiny.
02.
Do mixéru vložte česnek, špetku soli a olivový olej a rozmixujte. Do mísy dejte jogurt (10 % tuku), přidejte ocet, sůl, pepř, vyždímanou okurku a česnekovou směs. Promíchejte a na závěr přidejte najemno nasekaný kopr. Podávejte se závitky.
Sledujte pořad Babičko, vař! na videoportále Stream.cz a vyzkoušejte i další recepty podle Pavla Berkyho.