Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Zdánlivě nesourodé suroviny: losos, luštěniny a křen. Dohromady však vytvoří výborné zdravé jídlo. Protože ryby a luštěniny by neměly v našem jídelníčku chybět. Navíc tmavou čočku beluga nemusíte předem namáčet.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na lososa
  • 400 g lososa
    4
  • 2 špetky soli
  • 1/2 lžičky čerstvého mletého pepře
  • 1 lžíce másla
    7
Na čočku
  • 150 g černé čočky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky soli
Na křenovou omáčku
  • 1/2 šalotky
  • 1 lžička másla
    7
  • 50 ml bílého vína
    12
  • 150 ml 30% smetany ke šlehání
    7
  • 2 lžíce čerstvého křenu
  • 1 špetka soli
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nejprve dejte vařit černou čočku. V cedníku ji propláchněte a ve středním hrnci na olivovém oleji krátce orestujte, aby se obalila tukem. Ihned ji zalijte vývarem, osolte a vařte asi 30 minut do změknutí.

02.

Na menší pánvi nebo v malém hrnci orestujte na trošce másla najemno nasekanou šalotku. Asi po minutě ji zalijte bílým vínem a nechte zhruba 3 minuty provařit. Pak přidejte smetanu a křen a omáčku vařte do zhoustnutí. Dle chuti dosolte. Co byste měli vědět o vaření s vínem?

03.

Porce lososa ze všech stran osolte a opeřete. Na pánvi ho zvolna na másle nebo ghí restujte asi 10 minut, aby se dokonale propekl.

04.

Uvařenou černou čočku slijte a servírujte s porcí lososa. Rybu na talíři přelijte křenovou omáčkou.

Načítám