Článek
Postup
01.
Nejprve dejte vařit černou čočku. V cedníku ji propláchněte a ve středním hrnci na olivovém oleji krátce orestujte, aby se obalila tukem. Ihned ji zalijte vývarem, osolte a vařte asi 30 minut do změknutí.
02.
Na menší pánvi nebo v malém hrnci orestujte na trošce másla najemno nasekanou šalotku. Asi po minutě ji zalijte bílým vínem a nechte zhruba 3 minuty provařit. Pak přidejte smetanu a křen a omáčku vařte do zhoustnutí. Dle chuti dosolte. Co byste měli vědět o vaření s vínem?
03.
Porce lososa ze všech stran osolte a opeřete. Na pánvi ho zvolna na másle nebo ghí restujte asi 10 minut, aby se dokonale propekl.
04.
Uvařenou černou čočku slijte a servírujte s porcí lososa. Rybu na talíři přelijte křenovou omáčkou.
Vyzkoušejte také recept na čočkovou polévku s lososem. Znáte gravlax, tedy marinovaného lososa zastudena? Vynikající je také bílý chřest s lososem.