Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Venku zasvítily první jarní paprsky a vy už si živě představujete, jak se budete procházet po pláži v oblíbeném přímořském letovisku? Na prosluněnou dovolenou se těší snad každý z nás, ale co dělat, když si na zasloužené volno ještě budete muset počkat? Zkuste se létu přiblížit kuřátkem na středomořský způsob.

30 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Kuře
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 dl oleje
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 2 dl bílého suchého vína
  • 2 ks citronu
  • 12 ks horních kuřecích stehen
Kuřecí vývar
  • 3 ks kuřecích skeletů
  • 5 ks kořenové zeleniny
  • 0,3 ks pórku
  • 5 stroužků česneku
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 1 hrst čerstvých bylinek
Příloha
  • 2 hrnky rýže basmati
Článek
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Postup

01.

Začněte tři hodiny předem, kdy si připravíte silný kuřecí vývar se zeleninou. Kuřecí skelety omyjte a vložte do hrnce, přidejte na větší kusy pokrájenou kořenovou zeleninu, nasekané čerstvé bylinky, koření a zalijte dvěma litry vody.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Nechte vařit na malém plameni asi dvě a půl hodiny částečně přikryté pokličkou. Poté vývar sceďte, čistý vraťte zpátky na plotnu a přidejte stroužky česneku, nechte vařit ještě asi 30 minut na mírném plameni.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Kuřecí stehýnka důkladně vyperte ve vodě a osušte pomocí papírové utěrky. Na větší pánvi rozpalte olej a zprudka osolená a opepřená stehna osmažte, aby se udělala kůrčička. Připravte si pekáček a stehna do něj přendejte. Do zbylé šťávy na pánvi vlijte bílé víno a nechte vyvařit alkohol, šťávu zredukujte na ½ původního množství a zalijte jí maso v pekáčku.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Z citronu pomocí malého nožíku odřezejte kůru a nakrájejte ho na plátky. Odstraňte všechny pecky a poklaďte do výpeku ke kuřeti. Podlijte dvěma naběračkami vývaru a přidejte snítky tymiánu. Dejte péct do trouby na 50 minut při 180 °C.

05.

Jako přílohu si připravte rýži typu basmati. Do hrnce dejte 4 hrnky vody s vývarem v poměru 1 : 1 a přidejte rýži. Osolte a uvařte podle návodu na obalu. Servírujte ozdobené čerstvým tymiánem a se sklenkou dobrého bílého vína.

Tipy

Silný vývar si můžete připravit dopředu a zamrazit do formiček na led. Máte ho tak vždy po ruce ve snadném dávkování.

Vývar by měl být opravdu silný, odrazí se na chuti masa. Nedoporučuji použít moc kyselé víno, dostatečnou kyselost zaručí citrony.

Místo tymiánu můžete použít i jiné bylinky, například saturejku, rozmarýn nebo šalvěj.

Zbylý vývar zamrazte nebo z něj udělejte skvělou polévku. Jako příloha se ještě hodí pečené brambory, čerstvá bagetka nebo svěží salát.

Načítám