Článek
Postup
01.
Začněte tři hodiny předem, kdy si připravíte silný kuřecí vývar se zeleninou. Kuřecí skelety omyjte a vložte do hrnce, přidejte na větší kusy pokrájenou kořenovou zeleninu, nasekané čerstvé bylinky, koření a zalijte dvěma litry vody.
02.
Nechte vařit na malém plameni asi dvě a půl hodiny částečně přikryté pokličkou. Poté vývar sceďte, čistý vraťte zpátky na plotnu a přidejte stroužky česneku, nechte vařit ještě asi 30 minut na mírném plameni.
03.
Kuřecí stehýnka důkladně vyperte ve vodě a osušte pomocí papírové utěrky. Na větší pánvi rozpalte olej a zprudka osolená a opepřená stehna osmažte, aby se udělala kůrčička. Připravte si pekáček a stehna do něj přendejte. Do zbylé šťávy na pánvi vlijte bílé víno a nechte vyvařit alkohol, šťávu zredukujte na ½ původního množství a zalijte jí maso v pekáčku.
04.
Z citronu pomocí malého nožíku odřezejte kůru a nakrájejte ho na plátky. Odstraňte všechny pecky a poklaďte do výpeku ke kuřeti. Podlijte dvěma naběračkami vývaru a přidejte snítky tymiánu. Dejte péct do trouby na 50 minut při 180 °C.
05.
Jako přílohu si připravte rýži typu basmati. Do hrnce dejte 4 hrnky vody s vývarem v poměru 1 : 1 a přidejte rýži. Osolte a uvařte podle návodu na obalu. Servírujte ozdobené čerstvým tymiánem a se sklenkou dobrého bílého vína.
Tipy
Silný vývar si můžete připravit dopředu a zamrazit do formiček na led. Máte ho tak vždy po ruce ve snadném dávkování.
Vývar by měl být opravdu silný, odrazí se na chuti masa. Nedoporučuji použít moc kyselé víno, dostatečnou kyselost zaručí citrony.
Místo tymiánu můžete použít i jiné bylinky, například saturejku, rozmarýn nebo šalvěj.
Zbylý vývar zamrazte nebo z něj udělejte skvělou polévku. Jako příloha se ještě hodí pečené brambory, čerstvá bagetka nebo svěží salát.