Hlavní obsah
3,7
(6)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Žádné velké vaření ani přemýšlení, přesto velký efekt: tahle lepkavá kuřecí křídla připravuji vždy, když potřebuji osvědčenou rychlovku pro víc lidí. Podle množství chilli papriček můžou být pekelně ostrá, nebo jemná tak, že si přidají i děti. Svěží sladkokyselá mangová salsa je dokonale doprovodí v obou případech.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 12 ks kuřecích křídel
  • 4 cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic oleje
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky chilli
Na mangovou salsu
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžičky cukru
  • 1 cm zázvoru
  • 1 špetka soli
  • 1 ks manga
  • 1/2 ks červené cibule
  • 1/4 ks červené chilli papričky
  • 2 lžíce čerstvého koriandru
Na dokončení
  • 1 lžíce sezamu
  • 3 snítky čerstvého koriandru
  • 1 ks limetky
Článek

Na jednoduchou marinádu v japonském stylu budete potřebovat jenom pár ingrediencí, přesto je dostatečně bohatá a hezky vyvážená a kromě chuti dodá masu hezkou zlatohnědou barvu. Křídla můžete jednoduše upéct v troubě, ale také je můžete ugrilovat, budou ještě o něco zajímavější.

Postup

01.

Na marinádu nastrouhejte česnek a zázvor na jemném struhadle a ve větší skleněné míse je metličkou prošlehejte s dalšími ingrediencemi, až se cukr rozpustí. Kuřecí křídla rozdělte v kloubech na tři části: špičaté konce, na kterých je jenom minimum masa, odložte na vývar, a dvě masitější části vložte do marinády. Dobře promíchejte a nechte odležet alespoň půl hodiny (ideálně dvě hodiny).

Tip: Množství chilli přizpůsobte své chuti, můžete ho dokonce úplně vynechat.

02.

Zatímco se kuře marinuje, připravte jednoduchou mangovou salsu. V misce prošlehejte cukr, limetovou šťávu, kousek nastrouhaného zázvoru a sůl, až se cukr rozpustí. Oloupané zralé mango nakrájejte na kostičky velké asi půl centimetru, červenou cibuli nadrobno a najemno nakrájejte také čerstvou chilli papričku. Všechno promíchejte s limetovým základem a nechte v chladu odležet.

03.

Předehřejte troubu na 180 °C a hlubší plech vyložte papírem na pečení. Na plech rozložte křídla a potřete je zbytkem marinády. Pečte v předehřáté troubě asi 40 minut, poté přepněte troubu na gril a ještě je asi 5 minut dopečte do křupava a zlatohněda. Na talíři je posypejte sezamovými semínky a čerstvým koriandrem a přidejte i klínek limetky na zakápnutí.

04.

Dokončete salsu a přidejte k ní ještě nasekané čerstvé lístky koriandru. Promíchejte a můžete podávat. Jako příloha se k tomuto jídlu hodí vařená rýže, chybu ale neuděláte ani s různými chlebovými plackami.

Načítám