Článek
Na jednoduchou marinádu v japonském stylu budete potřebovat jenom pár ingrediencí, přesto je dostatečně bohatá a hezky vyvážená a kromě chuti dodá masu hezkou zlatohnědou barvu. Křídla můžete jednoduše upéct v troubě, ale také je můžete ugrilovat, budou ještě o něco zajímavější.
Postup
01.
Na marinádu nastrouhejte česnek a zázvor na jemném struhadle a ve větší skleněné míse je metličkou prošlehejte s dalšími ingrediencemi, až se cukr rozpustí. Kuřecí křídla rozdělte v kloubech na tři části: špičaté konce, na kterých je jenom minimum masa, odložte na vývar, a dvě masitější části vložte do marinády. Dobře promíchejte a nechte odležet alespoň půl hodiny (ideálně dvě hodiny).
Tip: Množství chilli přizpůsobte své chuti, můžete ho dokonce úplně vynechat.
02.
Zatímco se kuře marinuje, připravte jednoduchou mangovou salsu. V misce prošlehejte cukr, limetovou šťávu, kousek nastrouhaného zázvoru a sůl, až se cukr rozpustí. Oloupané zralé mango nakrájejte na kostičky velké asi půl centimetru, červenou cibuli nadrobno a najemno nakrájejte také čerstvou chilli papričku. Všechno promíchejte s limetovým základem a nechte v chladu odležet.
03.
Předehřejte troubu na 180 °C a hlubší plech vyložte papírem na pečení. Na plech rozložte křídla a potřete je zbytkem marinády. Pečte v předehřáté troubě asi 40 minut, poté přepněte troubu na gril a ještě je asi 5 minut dopečte do křupava a zlatohněda. Na talíři je posypejte sezamovými semínky a čerstvým koriandrem a přidejte i klínek limetky na zakápnutí.
04.
Dokončete salsu a přidejte k ní ještě nasekané čerstvé lístky koriandru. Promíchejte a můžete podávat. Jako příloha se k tomuto jídlu hodí vařená rýže, chybu ale neuděláte ani s různými chlebovými plackami.