Článek
Kofty jsou mleté masové šištičky na špejli, tedy špízy z mletého masa, někdy se jim říká i mletý kebab. Mají původ v blízkovýchodní kuchyni, ale vyskytují se často i ve středomořských receptech a na Balkáně. Dají se připravit z různých druhů masa a vždy obsahují variaci bylinek a koření. Můžete je připravit nejen na grilu, ale také na pánvi či v troubě na plechu.
Postup
01.
Mleté krůtí maso smíchejte s nasekaným čerstvým koriandrem, drceným česnekem, citronovou kůrou, římským kmínem, solí a pepřem.
02.
Připravte si kovové jehly nebo namočené špejle a mokrýma rukama na ně tvořte z masové směsi šišky.
03.
Na jednoduchý mátový dip smíchejte krémovou zakysanou smetanu (můžete použít i hustý bílý jogurt) s nasekanou čerstvou mátou, solí a čerstvě namletým pepřem.
04.
Kofty opékejte ze všech stran na grilu, drůbeží maso musí být zcela propečené. Hotové kofty servírujte s mátovým dipem, čerstvou zeleninou a bílým pečivem nebo pita chlebem.
Z mletého masa můžete udělat i zábavný grilovaný špíz z masových kuliček. Děti je milují!